Εταιρία του $1 δις πιάστηκε στα πράσα να κλέβει από YouTuber! (ΒΙΝΤΕΟ)

Και το θέμα θα πάει στα δικαστήρια
24 Νοεμβρίου 2023 17:29
Εταιρία του $1 δις πιάστηκε στα πράσα να κλέβει από YouTuber! (ΒΙΝΤΕΟ)

Viral έχει γίνει στο διαδίκτυο το θέμα της Casetify, μιας πολύ γνωστής εταιρίας αξεσουάρ κινητών, η οποία περηφανεύεται πως έχει χρηματιστηριακή αξία ύψους σχεδόν 1 δις, αλλά παρόλα αυτά πιάστηκε στα πράσα να κλέβει τα σχέδια ενός YouTuber για τα προϊόντα της.

Περνώντας, σε λεπτομέρειες, η Dbrand, μια πασίγνωστη εταιρία για skins και θήκες smartphones και προϊόντων τεχνολογίας, μηνύει την Casetify, ισχυριζόμενη ότι έκλεψε τα μοναδικά teardown σχέδια που δημιουργεί σε συνεργασία με τον YouTuber JerryRigEverything. Το όλο θέμα αφορά τα άκρως χαρακτηριστικά skins και τις θήκες της Dbrand που μιμούνται την εμφάνιση του εσωτερικού hardware τηλεφώνων, tablets, φορητών υπολογιστών, κοκ.

Η διαμάχη ξεκίνησε όταν η Dbrand παρατήρησε ότι η Casetify πωλούσε θήκες που έδειχναν σε όλα τα μοντέλα ακριβώς το ίδιο εσωτερικό hardware, είτε ήταν Apple, είτε Samsung, είτε Google. Αυτό αρχικά χλευάστηκε από την Dbrand, η οποία φημίζεται για το ιδιαίτερο marketing της. Η υπόθεση όμως πήρε διαστάσεις όταν διαπιστώθηκε πως η Casetify έκανε αντιγραφή των σχεδίων της Dbrand, τροποποιώντας τα ελαφρώς για να φαίνονται ίσα-ίσα διαφορετικά.

Οι ισχυρισμοί της Dbrand ενισχύονται από την ανακάλυψη πολλών μοναδικών easter eggs στα επίμαχα προϊόντα της Casetify. Συγκεκριμένα, θέλοντας να δώσει περισσότερη προσωπικότητα στα προϊόντα της, η Dbrand είχε ενσωματώσει στα δικά της σχέδια διάφορες μοναδικές πινελιές. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ένδειξη "R0807", μια αναφορά στο σλόγκαν της Dbrand ότι είναι ένα brand που διοικείται από ρομπότ, καθώς και η φράση του YouTuber JerryRigEverything “glass is glass and glass breaks”. Προφανώς, η Samsung δεν είχε γράψει κάτι τέτοιο στο hardware του Galaxy S23, αλλά η Dbrand το έβαλε στο δικό της skin ως easter egg. Το γεγονός, λοιπόν, ότι υπάρχει στα skins της Casetify αποδεικνύει εμπράκτως πως έγινε αντιγραφή!

Ως απάντηση σε αυτούς τους ισχυρισμούς, η Casetify αφαίρεσε όλα τα σχετικά προϊόντα από τον ιστότοπό της και εξέδωσε δήλωση ότι διερευνά τον «ισχυρισμό». Ωστόσο, η ανταπόκριση του κοινού στη δήλωσή της φαίνεται να είναι σε μεγάλο βαθμό αρνητική.

Τα πράγματα γενικά μοιάζουν σκούρα για την εταιρία, αφού η αγωγή που θα φτάσει στα δικαστήρια περιλαμβάνει έναν εκτενή κατάλογο 117 διαφορετικών εικόνων, για τις οποίες η Dbrand ισχυρίζεται ότι κατέχει κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα, πριν από την κυκλοφορία των προϊόντων της Casetify.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Dbrand, Adam Ijaz, δήλωσε ότι αν η Casetify είχε δημιουργήσει τα δικά της σχέδια από το μηδέν, δεν θα υπήρχε θέμα. Η ανησυχία, σύμφωνα με τον Ijaz, είναι ότι η Casetify επαναχρησιμοποίησε τα υπάρχοντα σχέδια της Dbrand για τα προϊόντα της και στη συνέχεια προσπάθησε μάλιστα να αποκρύψει αυτή την ενέργεια.

Η Dbrand ζητά μεγάλη αποζημίωση, που ενδεχομένως να ανέρχεται σε οκταψήφιο ποσό, γεγονός που υποδηλώνει το μέγεθος της φερόμενης παραβίασης και την αξία που αποδίδεται στην πνευματική της ιδιοκτησία.

Για περισσότερα, μπορείτε να δείτε το αναλυτικό βίντεο του YouTuber JerryRigEverything μέσα από τον player που ακολουθεί.