Η Google βρήκε τρόπο για να «λυγίσει» επιτέλους την Apple

Μπλέκοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα δικαστήρια
08 Νοεμβρίου 2023 19:25
Η Google βρήκε τρόπο για να «λυγίσει» επιτέλους την Apple

Εδώ και χρόνια υπάρχει μια μεγάλη δημόσια κόντρα μεταξύ της Apple και της Google, για το iMessage. Όπως σας έχουμε ενημερώσει πολλές φορές στο παρελθόν, η Google προσπαθεί να πείσει την Apple να υιοθετήσει το πρωτόκολλο μηνυμάτων RCS, το διάδοχο των SMS και MMS, χωρίς επιτυχία. Έχει δοκιμάσει από μπηχτές, μέχρι και ολόκληρες καμπάνιες με ειδικά βίντεο. Ωστόσο, τα πράσινα μπαλονάκια παραμένουν.

Τώρα, η Google φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο να «λυγίσει» επιτέλους την Apple. Συγκεκριμένα, η Google ακούγεται πως συνεργάζεται παρασκηνιακά με ευρωπαϊκές εταιρίες τηλεπικοινωνιών σε μια προσπάθεια να εντάξει το iMessage της Apple στον κατάλογο των υπηρεσιών που ρυθμίζονται από Digital Markets Act. Αν όντως οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κρίνουν πως το iMessage είναι gatekeeper, η Apple θα υποχρεωθεί από το νόμο να καταστεί το iMessage διαλειτουργική υπηρεσία που θα πρέπει να λειτουργεί με υπηρεσίες μηνυμάτων σε διαφορετικές πλατφόρμες, όπως είναι τα Google Messages. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, η Google έχει αποστείλει γράμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τη στήριξη εταιριών όπως η Telefónica, Orange, Vodafone, Deutsche Telekom και άλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ένα άρθρο των Financial Times, όλες αυτές οι εταιρίες ζητούν από την ΕΕ να υπαχθεί το iMessage πλήρως στο Digital Markets Act, υποστηρίζοντας ότι οι καταναλωτές θα ωφεληθούν σημαντικά από τη διαλειτουργικότητα του iMessage με άλλες υπηρεσίες μηνυμάτων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι το iMessage, όντας προεγκατεστημένο σε όλα τα iPhones και διαθέσιμο αποκλειστικά στους χρήστες αυτών των συσκευών, συμβάλλει έμμεσα στα έσοδα της Apple, καθώς ενθαρρύνει τους αγοραστές να προτιμήσουν τα iPhones.

Η Apple, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι το iMessage δεν είναι δημοφιλές στην Ευρώπη και ότι δεν πληροί την απαίτηση του Digital Markets Act για 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, ώστε να θεωρηθεί "πύλη εισόδου". Επίσης, η Apple επικαλείται ότι το iMessage δεν θα έπρεπε να υπαχθεί στον νόμο, καθώς είναι εντελώς δωρεάν και τα iPhone μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς καμία αλληλεπίδραση με την εφαρμογή.

Η ΕΕ έχει προθεσμία μέχρι τον Φεβρουάριο για να αποφασίσει και όπως συνέβη και με το USB-C, η ετυμηγορία της μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω.

Τι είναι το RCS και για ποιο λόγο υπάρχει κόντρα μεταξύ της Apple και της Google:

Το RCS σημαίνει Rich Communication Services και είναι ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ των φορέων κινητής τηλεφωνίας, αλλά και μεταξύ τηλεφώνων και φορέα. Ο στόχος του είναι να αντικαταστήσει τα SMS μηνύματα, αφού υπόσχεται ένα σύστημα μηνυμάτων κειμένου που είναι πιο πλούσιο, παρέχει αναζήτηση στον τηλεφωνικό κατάλογο (για τον εντοπισμό υπηρεσιών) και μπορεί να περιλαμβάνει multimedia.

Το πρόβλημα με την Apple και τη Google είναι ότι η Apple δεν υποστηρίζει το RCS στις συσκευές της και αντ' αυτού χρησιμοποιεί τη δική της ιδιόκτητη τεχνολογία iMessage που είναι συμβατή μόνο με τις συσκευές της ίδιας της Apple. Αυτό σημαίνει ότι όταν μιλάτε με μηνύματα με κάποιον που έχει Android τηλέφωνο χρησιμοποιώντας iPhone, βλέπετε πράσινες φυσαλίδες μηνυμάτων αντί για μπλε και δεν μπορείτε να απολαύσετε τα χαρακτηριστικά του RCS, όπως φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ποιότητας, ομαδικές συνομιλίες, αποδείξεις ανάγνωσης και κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο.

Η Google πιέζει την Apple να υιοθετήσει το RCS, λέγοντας ότι θα ωφελήσει όλους όσους στέλνουν μηνύματα σε διαφορετικές πλατφόρμες. Η ίδια της έχει εφαρμόσει το RCS στην εφαρμογή Android Messages και έχει συνεργαστεί με τη Samsung και τους μεγαλύτερους παρόχους για να το καταστήσει την προεπιλεγμένη πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων για τα Android τηλέφωνα. Η Google έχει επίσης προσθέσει υποστήριξη για κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο για όλες τις συνομιλίες στη δική της εφαρμογή που βασίζεται στο RCS.

Ωστόσο, η Apple δεν έχει δείξει κανένα ενδιαφέρον για την υιοθέτηση του πρωτοκόλου και αντ' αυτού έχει επικεντρωθεί στη βελτίωση του iMessage, με χαρακτηριστικά όπως η επεξεργασία και η κατάργηση αποστολής μηνυμάτων.