Βρέθηκε βιβλίο με ξόρκια 3.500 ετών μαζί με μούμιες

Αντίγραφο της Βίβλου των Νεκρών
02 Νοεμβρίου 2023 10:56
Βρέθηκε βιβλίο με ξόρκια 3.500 ετών μαζί με μούμιες

Αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο κατά τη διάρκεια ανασκαφών, ανακάλυψαν ένα αντίγραφο της Βίβλου των Νεκρών, ηλικίας 3.500 ετών, γεμάτη με ξόρκια για να καθοδηγήσουν τους νεκρούς στη μεταθανάτιο ζωή. Ο πάπυρος βρέθηκε στο ταφικό σημείο Tuna al-Gebel και έχει μήκος 13-14 μέτρων.

Σύμφωνα με την Sara Cole του J. Paul Getty Museum, αυτοί οι πάπυροι είναι μία μορφή “ασφάλισης ταξιδίου” και βρίσκονται σε αρκετά σημεία ταφής της αρχαίας Αιγύπτου. Μία πρώτη εξέταση του συγκεκριμένου παπύρου αποκάλυψε μία αναφορά στη Βίβλο των Νεκρών.

Μαζί με τον πάπυρο, οι αρχαιολόγοι βρήκαν και μούμιες υψηλόβαθμων αξιωματούχων του βασιλείου από την εποχή του 1550 π.Χ. Μερικές βρισκόντουσαν ακόμα στις αρχικές πέτρινες σαρκοφάγους τους σε πολύ καλή κατάσταση.

Βρέθηκαν επίσης πολύ σπάνια αλαβάστρινα βάζα στα οποία οι αρχαίοι Αιγύπτιοι διατηρούσαν τα όργανα του θανόντα κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης. Τέλος, βρέθηκαν χιλιάδες φυλαχτά.

Μπορεί τα αντίγραφα της Βίβλου των Νεκρών να μην είναι σπάνια, αλλά είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί κάποιο στον αρχικό τάφο όπου τοποθετήθηκε, όπως σε αυτήν την περίπτωση.

Το ταξίδι στη μεταθανάτιο ζωή θεωρούνταν πολύ δύσκολο και οι πάπυροι αποτελούσαν ένα εγχειρίδιο οδηγιών για να καθοδηγήσουν το πνεύμα. Κάθε πάπυρος έπρεπε να έχει το όνομα του θανόντα για να λειτουργήσει. Οι πιο πλούσιοι αρχαίοι Αιγύπτιοι μπορούσαν μάλιστα να επιλέξουν ποια ξόρκια θα περιέχει, κάτι που κάνει αυτούς τους πάπυρους μοναδικούς.