Η Ινδία θέλει να δημιουργήσει το δικό της διαστημικό σταθμό

Και να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη
28 Οκτωβρίου 2023 13:28
Η Ινδία θέλει να δημιουργήσει το δικό της διαστημικό σταθμό

Η Ινδία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για να δημιουργήσει το δικό της διαστημικό σταθμό μέχρι το 2035 και να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη μέχρι το 2040. Το διαστημικό πρόγραμμα της Ινδίας βρίσκεται σε προτεραιότητα τον τελευταίο καιρό, αφού κατάφερε να προσεδαφίσει επιτυχώς ένα lander στο νότιο πόλο της Σελήνης τον Αύγουστο, ενώ το Σεπτέμβριο εκτόξευσε το πρώτο της σκάφος για τη μελέτη του Ήλιου.

Με την αποστολή Gaganyaan σκοπεύει να στείλει για πρώτη φορά αστροναύτες στο διάστημα χρησιμοποιώντας δικούς της πόρους, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη δοκιμές για τα σκάφη που θα υποστηρίξουν το πλήρωμα.

Η υπηρεσία διαστήματος της χώρας, η ISRO, αποκάλυψε πως θα πραγματοποιήσει την πρώτη δοκιμαστική πτήση του Crew Escape System Test Vehicle, συνεχίζοντας με τρεις ακόμα μη επανδρωμένες δοκιμές. Συνολικά, η Ινδία έχει προγραμματίσει 20 δοκιμές για να στείλει αστροναύτες στο διάστημα.

Σχεδιάζει επίσης μία νέα πλατφόρμα εκτόξευσης και ένα επόμενης γενιάς σκάφος για να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους της. Πέρα από τη δημιουργία του διαστημικού σταθμού Bharatiya Antariksha Station, η Ινδία σχεδιάζει και διαπλανητικές αποστολές με lander στον Άρη και orbiter στην Αφροδίτη.