Ο πυρήνας του Άρη δεν είναι τόσο μεγάλος όσο νομίζαμε
Το εσωτερικό του Άρη είναι αντικείμενο μελέτης πολλαπλών ερευνών, ωστόσο νέα δεδομένα του InSight lander της NASA αποκαλύπτουν πως ο πυρήνας σιδήρου του Κόκκινου Πλανήτη είναι μικρότερος και πιο πυκνός από αυτό που νομίζαμε έως τώρα.
Οι σεισμικές μετρήσεις λοιπόν του πλέον παροπλισμένου InSight, δεν ταίριαζαν με τις εκτιμήσεις μας πως η διάμετρος του πυρήνα κυμαίνεται μεταξύ 1.800 και 1.850 χιλιομέτρων. Όταν ένας μετεωρίτης χτύπησε την επιφάνεια του Άρη το Σεπτέμβριο του 2021, οι σεισμικές δονήσεις που παρήγαγε έγιναν αισθητές στην άλλη πλευρά του πλανήτη όπου βρισκόταν το InSight.
Έτσι, το InSight μπόρεσε να “δει” μέσα από τον πυρήνα του πλανήτη και οι επιστήμονες μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν πως ο πυρήνας έχει διάμετρο μεταξύ 1.650 και 1.675 χιλιομέτρων, περίπου όσο το μισό της διαμέτρου του Άρη.
Ένας μικρότερος πυρήνας θα πρέπει να είναι και πιο πυκνός, εξηγώντας έτσι την έως τώρα ανεξήγητη παρουσία πολλών ελαφρών στοιχείων, τα οποία πλέον θεωρούνται πως υπάρχουν σε μικρότερα, πιο λογικά ποσά. Ο πυρήνας σιδήρου του Άρη λοιπόν, περιβάλλεται από ένα στρώμα λιωμένων πυριτικών υλικών με πάχος 145 χιλιομέτρων. Ένα αρκετά διαφορετικό περιβάλλον δηλαδή από το εσωτερικό της Γης.
Το στρώμα λιωμένων πυριτικών υλικών χρησιμεύει ως μία “θερμαντική κουβέρτα” για τον πυρήνα, συγκεντρώνοντας ραδιενεργά υλικά. Η μελέτη του θα βοηθήσει τους επιστήμονες να απαντήσουν σε ερωτήσεις για το σχηματισμό του Άρη και για την έλλειψη ενός ενεργού μαγνητικού πεδίου.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Nature.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.