Αρχαίο κρασί 5.000 ετών βρέθηκε σε τάφο Αιγύπτιας βασίλισσας

Υπολείμματα κρασιού σε σαρκοφάγο ανακάλυψε ομάδα αρχαιολόγων
11 Οκτωβρίου 2023 13:42
Αρχαίο κρασί 5.000 ετών βρέθηκε σε τάφο Αιγύπτιας βασίλισσας

Μια ομάδα αρχαιολόγων έκανε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη σε έναν τάφο αρχαίας Αιγύπτιας βασίλισσας, η οποία φέρεται να ήταν η πρώτη γυναίκα Φαραώ. Συγκεκριμένα, όπως διαβάζουμε στο Science Alert, στον τάφο της βρήκαν εκατοντάδες βάζα κρασιού που χρονολογούνται πως είναι 5.000 ετών, αν και μέσα τους είχαν υπολείμματα κρασιού και σταφυλιών. 

Η βασίλισσα ονομαζόταν Μερέτ-Νιθ και έζησε γύρω στο 2950 π.Χ., κατά τη διάρκεια της Πρώτης Δυναστείας της Αιγύπτου. Ήταν είτε βασίλισσα-συνοδός και αντιβασίλισσα του συζύγου της Djet, είτε αυτοδύναμη ηγεμόνας. Το κύρος και η δύναμή της είναι εμφανή από το μνημειακό ταφικό της συγκρότημα στην Άβυδο, τη βασιλική νεκρόπολη της πρώιμης δυναστικής περιόδου.

Ο τάφος της περιβάλλεται από 41 μικρότερους τάφους που ανήκουν στους αυλικούς και τους υπηρέτες της, οι οποίοι θάφτηκαν μαζί της στο πλαίσιο μιας νεκρικής λατρείας. Το σύμπλεγμα των τάφων χτίστηκε σε διάφορα στάδια για μεγάλο χρονικό διάστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν θανατώθηκαν ως ανθρωποθυσίες, αλλά μάλλον τιμήθηκαν με ταφή κοντά στη βασίλισσά τους.

Στον τάφο περιέχονται επίσης πολλά κειμήλια που αντικατοπτρίζουν τη σημασία και το κύρος της βασίλισσας. Μεταξύ αυτών είναι εκατοντάδες μεγάλα πιθάρια κρασιού που είχαν εισαχθεί από το Λεβάντε, μια περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Στα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του ευρήματός τους είναι πως σε αυτά τα πιθάρια έχουν ακόμη άθικτες τις αρχικές τους σφραγίδες, ενώ ορισμένα έχουν ακόμη και σπόρους σταφυλιού στο εσωτερικό τους.

Τα πιθάρια κρασιού έχουν επίσης επιγραφές που δείχνουν ότι η Meret-Neith ήταν υπεύθυνη για σημαντικά κυβερνητικά γραφεία, όπως το θησαυροφυλάκιο. Αυτό έρχεται να προστεθεί στις αποδείξεις ότι ήταν μια ισχυρή και σημαίνουσα προσωπικότητα στην αρχαία Αίγυπτο, πιθανώς η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε πλήρως το βασιλικό αξίωμα και κυβέρνησε ως φαραώ.

Η ανακάλυψη των βάζων κρασιού είναι σημαντική για διάφορους λόγους. Πρώτον, δείχνει ότι το κρασί ήταν πολύτιμο αγαθό στην αρχαία Αίγυπτο και ότι χρησιμοποιούνταν για τελετουργικούς και θρησκευτικούς σκοπούς. Δεύτερον, αποκαλύπτει ότι υπήρχε εμπόριο και πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ της Αιγύπτου και του Λεβάντε σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ιστορίας. Τρίτον, παρέχει πληροφορίες για τη διατροφή και τον τρόπο ζωής της ελίτ της αρχαίας Αιγύπτου.

Οι αρχαιολόγοι που έκαναν αυτή την ανακάλυψη ανήκουν σε μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής την Christiana Köhler του Πανεπιστημίου της Βιέννης, η οποία συνεργάζεται με το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων. Συνεχίζουν τις εργασίες τους στο συγκρότημα του τάφου, ελπίζοντας να μάθουν περισσότερα για τη μυστηριώδη αυτή βασίλισσα και την εποχή της.

Tags: