Samsung Galaxy S24: Τελικά θα έρθει με Exynos ή Snapdragon;

Νέες ενδείξεις
07 Οκτωβρίου 2023 20:28
Samsung Galaxy S24: Τελικά θα έρθει με Exynos ή Snapdragon;

Μετά από αρκετά χρόνια παραπόνων για τους Exynos επεξεργαστές που χρησιμοποιούσε η Samsung στα smartphones της στην Ευρώπη, η απόφασή της να χρησιμοποιήσει το νεότερο Snapdragon της Qualcomm για τη σειρά Galaxy S23 σε παγκόσμιο επίπεδο άφησε τους πάντες ικανοποιημένους. Ωστόσο, φαίνεται πως κατά πάσα πιθανότητα, τα νέα γενιάς Galaxy S24 θα έρχονται ξανά με Exynos chips.

Συγκεκριμένα, στο πρόσφατο συνέδριο προγραμματιστών της Samsung, η εταιρία αποκάλυψε τις πρώτες λεπτομέρειες για τον Exynos 2400, τη νέα γενιά του δικού της system-on-chip. Στα χαρτιά, τα specs του είναι πολλά υποσχόμενα, με μια αναβαθμισμένη Xclipse 940 GPU, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την AMD και μια CPU που υπόσχεται 1,7x καλύτερες επιδόσεις από τον Exynos 2200.

Παράλληλα, ο κορεατικός κολοσσός υπόσχεται άλμα των AI δυνατοτήτων κατά 14,7x. Μάλιστα, η Samsung παρουσίασε και ένα νέο AI εργαλείο προσαρμοσμένο ειδικά για τα μελλοντικά της smartphones, το οποίο έτρεχε τοπικά στον Exynos 2400 και μπορούσε να δημιουργήσει εικόνες από περιγραφές κειμένου.

Φυσικά, το γεγονός πως η Samsung παρουσίασε επίσημα τις πρώτες πληροφορίες για τον Exynos 2400 αφήνει να εννοηθεί πως έχει πρόθεση να τον χρησιμοποιήσει, την ώρα που ο Exynos 2300 είχε ακυρωθεί πέρυσι.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως οι τελευταίες φήμες θέλουν τη Samsung να χρησιμοποιεί τον Exynos 2400 για τα Galaxy S24 και S24+ στην Ευρώπη και την Κορέα, με τα μοντέλα των ΗΠΑ να έχουν ξανά Snapdragon chips. Από την άλλη, η ναυαρχίδα, το Galaxy S24 Ultra, αναμένεται να είναι εξοπλισμένο αποκλειστικά και μόνο με τον πανίσχυρο Snapdragon 8 Gen 3, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική αγορά.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν επίσης φήμες πως τόσο ο Exynos 2400 όσο και ο Snapdragon 8 Gen 3 πρόκειται να κατασκευαστούν από το LSI foundry της Samsung. Αυτό σημαίνει πως η Qualcomm θα κάνει τη μετάβαση στη Samsung από την TSMC, παρά τα εντυπωσιακά άλματα απόδοσης που παρατηρήθηκε με τους Snapdragon 8+ Gen 1 και 8 Gen 2 στα nodes της TSMC.