Το κόσμημα του δάσους: Ανακαλύφθηκε μπλε ηλεκτρίκ ταραντούλα (ΕΙΚΟΝΕΣ+BINTEO)

Από την Ταϊλάνδη
02 Οκτωβρίου 2023 11:04
Το κόσμημα του δάσους: Ανακαλύφθηκε μπλε ηλεκτρίκ ταραντούλα (ΕΙΚΟΝΕΣ+BINTEO)

Ένα νέο είδος ταραντούλας ανακαλύφθηκε σε σπηλιές στα δάση της Ταϊλάνδης, το οποίο έχει ένα εκπληκτικό έντονο μπλε ηλεκτρίκ χρώμα και ονομάστηκε Chilobrachys natanicharum. Η ταραντούλα αυτή ήταν γνωστή σε αυτούς που εμπορεύονται εξωτικά είδη αραχνών, ωστόσο δεν είχε έως τώρα επίσημη ονομασία και οι επιστήμονες δε γνώριζαν από πού προέρχεται αυτό το είδος.

Μία ομάδα αραχνολόγων με επικεφαλής τον Narin Chomphuphuang του Khon Kaen University, εξερεύνησαν τα δάση της Ταϊλάνδης με σκοπό τον εντοπισμό αυτής της σπάνιας ομορφιάς.

Το πρώτο δείγμα εντοπίστηκε σε ένα μαγκρόβιο δάσος. Αυτές οι ταραντούλες κατοικούν σε κούφια δέντρα και η δυσκολία στο να τις πιάσουμε είναι πως πρέπει να σκαρφαλώσουμε στα δέντρα και να τις βρούμε σε περίπλοκες κοιλότητες, σε πολύ υγρές και γλιστερές συνθήκες. Κατά την έρευνά μας, περπατούσαμε κάθε βράδυ και νύχτα σε χαμηλή παλίρροια και καταφέραμε να συλλέξουμε μόνο δύο από αυτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μπλε είναι από τα πιο σπάνια χρώματα που συναντάμε στη φύση. Τα μπλε λουλούδια είναι σπάνια, ενώ μπλε φύλλα δεν υπάρχουν καν. Το μπλε χρώμα είναι πολύ δύσκολο να παρασκευαστεί από τα φυτά και τα περισσότερα μπλε λουλούδια είναι αποτέλεσμα μίξης άλλων χρωμάτων. Το μπλε βρίσκεται σε ζώα, κυρίως πτηνά, ψάρια και έντομα όπως οι πεταλούδες. Υπάρχουν και άλλα είδη ταραντούλας με μπλε χρωματισμό. Αλλά το συγκεκριμένα μπλε ηλεκτρίκ χρώμα δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας χρωστικής, αλλά παράγεται από δομικό χρωματισμό. Μικροσκοπικές δομές στο σκελετό της δηλαδή αντανακλούν το φως με τέτοιο τρόπο που φαίνεται ως μπλε ή μωβ.

Οι ερευνητές μελετούν αυτό το είδος για να καταλάβουν την εξελικτική πορεία προς αυτό το σπάνιο χρωματισμό. Παρατήρησαν ότι το μπλε χρώμα λαμπυρίζει όταν η ταραντούλα λαμβάνει αμυντική στάση ή κατά τη διάρκεια του ζευγαρώματος, ενώ οι άλλες ταραντούλες μπορούν να αντιληφθούν το έντονο μπλε χρώμα. Οπότε ίσως να χρησιμοποιείται για επικοινωνία μεταξύ του είδους, ωστόσο θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Η έρευνα που περιγράφει αυτό το νέο είδος δημοσιεύθηκε στο ZooKeys.