Ανακαλύφθηκε κρανίο θηρευτή πριν την εποχή των δεινοσαύρων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Μπορούσε να σπάσει κόκκαλα με τα δόντια του
18 Σεπτεμβρίου 2023 11:35
Ανακαλύφθηκε κρανίο θηρευτή πριν την εποχή των δεινοσαύρων (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι δεινόσαυροι μπορεί να έχουν επάξια των τίτλο των πιο τρομερών θηρευτών που περπάτησαν στη Γη, ωστόσο 40 εκατομμύρια χρόνια πριν από αυτούς, ένα άλλο θηρίο σκόρπιζε τον τρόμο. Ο λόγος για το Pampaphoneus biccai του οποίου το 265 εκατομμυρίων απολίθωμα κρανίου μεγέθους 36 εκατοστών βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση στη Βραζιλία.

Το ζώο αυτό ήταν ένα άσχημο θηρίο που πρέπει να ενέπνεε αγνό τρόμο σε οτιδήποτε βρισκόταν μπροστά του. Είχε μεγάλα, αιχμηρά δόντια τα οποία είχαν προσαρμοστεί για να πιάνουν τη λεία. Η οδοντοστοιχία του και η κρανιακή του αρχιτεκτονική δείχνει πως το δάγκωμά του ήταν αρκετά δυνατό για να σπάει κόκκαλα, όπως οι σύγχρονες ύαινες. – Felipe Pinheiro, παλαιοντολόγος Federal University of Pampa

Ο Pampaphoneus έζησε στα τέλη της Πέρμιας Περιόδου, λίγο πριν τη μεγαλύτερη μαζική εξαφάνιση ειδών που εξαφάνισε το 86% όλων των ζώων της Γης. Είχε ύψος πάνω από 3 μέτρα και ζύγιζε πάνω από 400 κιλά. Τρέφονταν με μεγάλα αμφίβια ζώα αλλά και με μικρότερους θηρευτές όπως ο ραστόδοντας.

Το μεγάλο μέγεθος δεν ήταν το μόνο που ξεχώριζε το Pampaphoneus. Το κρανίο του ήταν ιδιαίτερα στιβαρό και η ονομασία του προέρχεται από τα αρχαία Ελληνικά που σημαίνει “τρομερό κρανίο”.

Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί κλειδί για να έχουμε μία ματιά στην κοινωνική δομή των επίγειων οικοσυστημάτων λίγο πριν τη μεγαλύτερη εξαφάνιση ειδών όλων των εποχών. Είναι ένα εκπληκτικό εύρημα που δείχνει την παγκόσμια σημασία του αρχείου απολιθωμάτων της Βραζιλίας.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Zoological Journal of the Linnean Society.

Tags: