Το Chandrayaan-3 της Ινδίας τέθηκε εκτός λειτουργίας

Και μάλλον θα παραμείνει έτσι
10 Σεπτεμβρίου 2023 08:09
Το Chandrayaan-3 της Ινδίας τέθηκε εκτός λειτουργίας

Η ινδική αποστολή Chandrayaan-3 η οποία έφερε το Vikram lander και το Pragyan rover στο νότιο πόλο της Σελήνης, ολοκληρώθηκε. Καθώς η σεληνιακή ημέρα τελειώνει στο νότιο πόλο, ο διαστημικός οργανισμός της Ινδίας ISRO έθεσε το Pragyan σε sleep mode.

Έχουμε συνηθίσει τις αποστολές των rover να διαρκούν χρόνια, καθώς τα περισσότερα διαθέτουν ένα πυρηνικό κινητήρα, ο οποίος μπορεί να κρατά προστατευμένα τα ηλεκτρονικά από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αλλά το Pragyan διαθέτει μόνο ηλιακά πάνελ και η σεληνιακή νύχτα που θα διαρκέσει δύο εβδομάδες ξεκίνησε. Οι θερμοκρασίες θα φτάσουν έως τους -120 βαθμούς Κελσίου και τα ηλεκτρονικά του rover δεν κατασκευάστηκαν για να αντέξουν κάτι τέτοιο. Το Pragyan ολοκλήρωσε τη μετάδοση όλων των δεδομένων από τη σύντομη αποστολή του.

Η μπαταρία του όμως είναι ακόμα γεμάτη και ο δέκτης του ανοιχτός και υπάρχει μία μικρή ελπίδα πως θα μπορέσει να συνεχίσει την αποστολή του όταν η νύχτα περάσει, στις 22 Σεπτεμβρίου. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος της αποστολής ήταν να προσεδαφιστεί με ασφάλεια στη Σελήνη και να κινηθεί το rover στην επιφάνεια, στόχοι οι οποίοι εκπληρώθηκαν.

Στα επιστημονικά δεδομένα το rover έδειξε πως υπάρχει μία μεγάλη διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας επιφάνειας και υπεδάφους. Στην επιφάνεια η θερμοκρασία ήταν 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ μόλις λίγα χιλιοστά κάτω από αυτήν έφτανε τους -10 βαθμούς. Αυτό επιβεβαιώνει πως το στρώμα του ρηγόλιθου δρα ως μονωτικό υλικό και δε διαχέει τη θερμότητα. Η αποστολή εντόπισε επίσης θείο και είναι η πρώτη φορά που εντοπίστηκε το συγκεκριμένο στοιχείο από επί τόπου μετρήσεις στην επιφάνεια. Τα υπόλοιπα επιστημονικά δεδομένα θα αναλυθούν από τους Ινδούς πριν να δοθούν στην υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα.