Επιστήμονες εξακρίβωσαν αν τα σκυλιά προτιμούν τις ανδρικές ή τις γυναικείες φωνές

Μέσα από νέα μελέτη
05 Σεπτεμβρίου 2023 21:53
Επιστήμονες εξακρίβωσαν αν τα σκυλιά προτιμούν τις ανδρικές ή τις γυναικείες φωνές

Όπως ανακάλυψε μια νέα επιστημονική έρευνα, τα κατοικίδια σκυλιά φαίνεται πως είναι πιο ευαίσθητα στις φωνές των γυναικών, που συνήθως έχουν υψηλότερη τονικό ύψος (pitch) από αυτές των ανδρών.

Περνώντας σε λεπτομέρειες, ερευνητές από το Ινστιτούτο Γνωστικής Νευροεπιστήμης και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Eötvös Loránd στην Ουγγαρία πραγματοποιήσαν μια ανάλυση εγκεφαλογραφημάτων που έριξε περισσότερο φως στο πώς τα σκυλιά ακούνε τους ανθρώπους όταν τους μιλάνε.

Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης δεν είναι απλά ότι τα σκυλιά μας ακούνε, αλλά ότι το κάνουν με έναν τρόπο που μοιάζει παραδόξως με τα μωρά των ανθρώπων, έχοντας δηλαδή προτίμηση για ορισμένους τόνους. Όπως γνωρίζετε, τα βρέφη παρουσιάζουν αυξημένη ευαισθησία στον "μωρουδίστικο" τρόπο ομιλίας. Πρόκειται για τον χαρακτηριστικό, υψηλόφωνο τρόπο ομιλίας που υπερτονίζει τα φωνήεντα. Αυτό το είδος ομιλίας έχει αποδειχθεί ότι ενδεχομένως ωφελεί μάλιστα τον αναπτυσσόμενο βρεφικό εγκέφαλο.

Επιστρέφοντας στους τετράποδους φίλους μας, παρόλο που οι σκύλοι δεν χρησιμοποιούν συνήθως τέτοιους τόνους στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους, φαίνεται να ανταποκρίνονται θετικά στον "μωρουδίστικο" τρόπο ομιλίας.

Η μέθοδος των ερευνητών περιελάμβανε την εκπαίδευση 19 σκύλων από διαφορετικές ράτσες, που έμαθαν να ξαπλώνουν ακίνητοι σε ένα fMRI μηχάνημα. Τα σκυλιά αυτά, ηλικίας από 2 έως 10 ετών, εκτέθηκαν σε τρεις τύπους ηχογραφημένης ανθρώπινης ομιλίας: η πρώτη ηχογράφηση ήταν από κάποιον που μιλούσε σε σκύλο, η δεύτερη από ομιλία σε βρέφος και η τρίτη από συζήτηση μεταξύ ενηλίκων. Οι ηχογραφήσεις αυτές περιλάμβαναν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες ομιλητές.

Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι οι σκύλοι κατέγραψαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα στην ομιλία με υψηλούς τόνους και μάλιστα όταν αυτή προερχόταν από γυναικεία φωνή! Είναι ενδιαφέρον ότι παρόμοιες περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιήθηκαν στους σκύλους κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης έχουν παρατηρηθεί να ενεργοποιούνται και σε ανθρώπινα βρέφη όταν εκτίθενται σε αυτόν τον τρόπο ομιλίας.

Η Anna Gábor, νευροηθολόγος από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd, προσπάθησε να δώσει μια εξήγηση, αλλά για την ώρα οι ρίζες αυτού του φαινομένου παραμένουν θέμα συζήτησης. Ορισμένοι επιστήμονες προτείνουν ότι υπάρχει μια έμφυτη ευαισθησία στα θηλαστικά για τους ήχους με υψηλότερη τονικό ύψος, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένα χαρακτηριστικό που οι άνθρωποι επέλεξαν ακούσια κατά τη διάρκεια της εξημέρωσης των λύκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι λύκοι είναι πιο ευαίσθητοι στην ομιλία χαμηλότερων τόνων, σε αντίθεση με τους εξημερωμένους σκύλους.

Η μελέτη, ωστόσο, είχε ορισμένους περιορισμούς, αφού για παράδειγμα δεν έλαβε υπόψη το φύλο του ιδιοκτήτη του κάθε σκύλου. Παρ' όλα αυτά, οι παραλληλισμοί που παρατηρήθηκαν μεταξύ σκύλων και ανθρώπινων βρεφών ως προς την ανταπόκριση στην ομιλία, υποδηλώνουν ότι οι σκύλοι μπορούν ενδεχομένως να μας προσφέρουν πληροφορίες για τα πρώιμα πρότυπα της ανθρώπινης επικοινωνίας.


Η έρευνα έχει τίτλο ‘Dog brains are sensitive to infant- and dog-directed prosody΄και αναρτήθηκε στο Communications Biology από το επιστημονικό περιοδικό nature, στις 18 Αυγούστου 2023.

Tags: