Βρέθηκε καρχαρίας που ζει έως και 500 χρόνια

Περιμένει έναν αιώνα για να ζευγαρώσει
04 Σεπτεμβρίου 2023 09:18
Βρέθηκε καρχαρίας που ζει έως και 500 χρόνια

Βιολόγοι εντόπισαν έναν καρχαρία, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το φυσικό του περιβάλλον. Οι ερευνητές έπιαναν προσωρινά καρχαρίες για να τοποθετήσουν αισθητήρες παρακολούθησης στο σώμα τους, ανοιχτά των τροπικών ακτών της Καραϊβικής, όταν έπιασαν έναν καρχαρία της Γροιλανδίας.

Οι συγκεκριμένοι καρχαρίες είναι τα μακριοβιότερα σπονδυλωτά ζώα στη Γη και μπορούν να φτάσουν σε ηλικία 500 ετών. Ζουν χιλιάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο απόλυτο σκοτάδι και γνωρίζουμε ελάχιστα για την τεράστια ζωή τους επειδή εντοπίζονται σπάνια. Έχουν προσαρμοστεί στα λιγοστά θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτό το βάθος και ζουν μία ζωή με αργές κινήσεις για να εξοικονομήσουν ενέργεια.

Ξαφνικά είδαμε κάτι που κινούταν πολύ αργά κάτω από την επιφάνεια του νερού. Έμοιαζε πολύ παλιό, σαν κάτι που υπήρχε στην προϊστορική εποχή. – Hector Daniel Martinez

Η εύρεση ενός καρχαρία της Γροιλανδίας κοντά στις ακτές του Μπελίζ ήταν μη αναμενόμενη αλλά πιθανή. Οι καρχαρίες αυτοί εντοπίζονται στα βάθη της Αρκτικής, αλλά θα μπορούσαν να κατοικούν και σε άλλους βαθιούς ωκεανούς που έχουν ένα σκοτεινό και κρύο περιβάλλον. Το ερώτημα παραμένει αν ο συγκεκριμένος μετανάστευσε εκεί από την Αρκτική ή αν βρισκόταν στα τροπικά νερά εξαρχής.

Τα βάθη των ωκεανών παραμένουν ανεξερεύνητα και η εύρεση του καρχαρία μάς θυμίζει πως ο ωκεανός και η βιόσφαιρά του παραμένουν ως ένα μεγάλο βαθμό άγνωστα.

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας τρέφονται κυρίως με νεκρά ζώα όπως ψάρια, φώκιες, πολικές αρκούδες και φάλαινες. Μπορούν να φτάσουν τα 7 μέτρα σε μήκος και ζυγίζουν έως 1.200 κιλά. Η ανάπτυξή τους είναι πολύ αργή, μόλις 1 εκατοστό ανά έτος και δε φτάνουν τη σεξουαλική ωριμότητα πριν τα 134 χρόνια ζωής.

Tags: