Το lander της Ινδίας προσεληνώθηκε στο νότιο πόλο της Σελήνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Μετά την αποτυχία των Ρώσων
23 Αυγούστου 2023 15:46
Το lander της Ινδίας προσεληνώθηκε στο νότιο πόλο της Σελήνης (ΒΙΝΤΕΟ)

Στις 15:35 ώρα Ελλάδος, το ινδικό lander Chandrayaan-3 κατάφερε να προσεληνωθεί ασφαλές στο νότιο πόλο της Σελήνης, σκορπίζοντας χαρά στο κέντρο ελέγχου αλλά και στους 7 εκατομμύρια θεατές που παρακολούθησαν ζωντανά το stream στο YouTube, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ της NASA με 4 εκατομμύρια.

Ο Πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, παρακολούθησε και αυτός ζωντανά την προσελήνωση και αμέσως μετά, προέβη σε δηλώσεις αποθεώνοντας τους επιστήμονες και μηχανικούς της χώρας του, κάνοντας λόγο για μία νέα εποχή διαστημικής εξερεύνησης για την Ινδία.

Το Chadrayaan-3 είναι το πρώτο lander που προσεληνώνεται στο νότιο πόλο της Σελήνης, λίγες μέρες μετά την αποτυχία των Ρώσων με το Luna 25. Είναι η δεύτερη προσπάθεια της Ινδίας, αφού η πρώτη έληξε άδοξα στις 7 Σεπτεμβρίου 2019, με τα συντρίμμια του lander του Chandrayaan-2 να σκορπίζονται σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από το νότιο πόλο. Ευτυχώς, το orbiter του Chandrayaan-2 παραμένει σε τροχιά και τώρα είναι σε σύνδεση με το lander Vikram του Chandrayaan-3.

Τις επόμενες μέρες, το εξάτροχο rover Pragyan αναμένεται να βγει από το lander και να καταγράψει το τοπίο σε 3D, εντοπίζοντας διάφορα στοιχεία με το φασματογράφο του.