Το YouTube κέρδισε τη μάχη των φυλετικών διακρίσεων στο δικαστήριο

Απέναντι σε Αφροαμερικανούς και Ισπανόφωνους δημιουργούς περιεχομένου
19 Αυγούστου 2023 10:35
Το YouTube κέρδισε τη μάχη των φυλετικών διακρίσεων στο δικαστήριο

Ο δικαστής Vince Chhabria του San Fransisco, απέρριψε μήνυση που είχε κατατεθεί εναντίον του YouTube, η οποία κατηγορούσε την πλατφόρμα για περιορισμό ή αφαίρεση βίντεο Αφροαμερικανών ή Ισπανόφωνων δημιουργών περιεχομένου εξαιτίας του χρώματος του δέρματός τους.

Ο δικαστής τόνισε πως παρότι η ιδέα πως ο αλγόριθμος του YouTube μπορεί να κάνει φυλετικές διακρίσεις είναι πιθανή, οι ενάγοντες δεν πλησίασαν καν στο να αποδείξουν πως υπήρξε κάποια διάκριση εις βάρος τους.

Η αγωγή από μη λευκούς YouTubers κατατέθηκε τον Ιούνιο του 2020, ένα μήνα μετά τον τραγικό θάνατο του George Floyd από αστυνομικούς. Οι εννέα ενάγοντες ισχυρίστηκαν πως το YouTube υπέβαλε τα videos τους σε περισσότερους περιορισμούς σε σχέση με παρόμοια videos λευκών YouTubers, παραβιάζοντας έτσι τους όρους χρήσης της υπηρεσίας για έλεγχο περιεχομένου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φυλή του δημιουργού.

Ο δικαστής θεώρησε πως η υπόσχεση του YouTube ήταν πως δε θα χειρίζεται διαφορετικά τους ανθρώπους ανάλογα με την ταυτότητά τους και όχι πως ο αλγόριθμος θα είναι αλάνθαστος. Είπε επίσης πως το δείγμα videos που στήριξαν οι ενάγοντες τους ισχυρισμούς τους ήταν πολύ μικρό και μάλιστα ορισμένα από αυτά τα videos έπληξαν το επιχείρημά τους.

Η αγωγή απορρίφθηκε και αποτελεί πλέον δεδικασμένο. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να επανέλθει στα δικαστήρια αφού έχει απορριφθεί ήδη πέντε φορές.