Επιστήμονες δημιούργησαν γυαλί με δεκαπλάσια αντοχή και πιο οικολογικό

Άπειρες οι εφαρμογές
18 Αυγούστου 2023 10:18
Επιστήμονες δημιούργησαν γυαλί με δεκαπλάσια αντοχή και πιο οικολογικό

Ερευνητές του Pennsylvania State University ισχυρίζονται πως δημιούργησαν ένα γυαλί το οποίο θα αλλάξει τη βιομηχανία καθώς είναι 10 φορές πιο ανθεκτικό. Το LionGlass όπως το ονόμασαν, θα μπορούσε να είναι ένα μπουκάλι κρασί το οποίο πέφτει στο έδαφος χωρίς να σπάσει. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει πολλές πληροφορίες γνωστές, καθώς εκκρεμεί έγκριση πατέντας και για αυτό το λόγο δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα σε κάποιο μέσο για peer-review.

Το κρίσιμο στοιχείο είναι πως σε αντίθεση με το κανονικό γυαλί, το LionGlass δεν απαιτεί ανθρακικό νάτριο ή ασβεστόλιθο στην παραγωγή του. Αναμενόμενα όμως η συνταγή για την παρασκευή του είναι ένα καλά φυλαγμένο μυστικό.

Οι άνθρωποι κατασκευάζουν γυαλί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η ικανότητα να του δίνουμε το σχήμα που θέλουμε, έχει μία Αχίλλειο Πτέρνα...σπάει. Οι πιθανές εφαρμογές του LionGlass είναι ατελείωτες. Από παρμπρίζ αυτοκινήτων και παράθυρα κτιρίων μέχρι μπουκάλια και γυάλινα σκεύη κουζίνας.

Η διαδικασία παρασκευής μάλιστα είναι πολύ πιο φιλική στο περιβάλλον, αφού δεν απαιτούνται υψηλές θερμοκρασίες – και ως εκ τούτου πολύ ενέργεια – ενώ δεν απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα. Το LionGlass παρασκευάζεται σε θερμοκρασίες 300-400 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες και δε χρησιμοποιεί υλικά που είναι πλούσια σε άνθρακα.

Επειδή όμως το LionGlass έχει χαμηλότερη θερμική αντοχή, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οθόνες κινητού για παράδειγμα, αφού αν το γυαλί αλλάξει διαστάσεις κατά τη διάρκεια επεξεργασίας του, τα pixels δε θα ευθυγραμμιστούν.

Το θετικό είναι πως οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις παρασκευής γυαλιού δε χρειάζεται να αλλάξουν τον εξοπλισμό τους και το γυαλί δε χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία μόλις κατασκευαστεί.

Ένα νέο είδος γυαλιού θα μπορούσε να βοηθήσει τους αρχιτέκτονες να αναθεωρήσουν τη χρήση του υλικού. Θα μπορούσε να ελαφρύνει το βάρος των θερμομονωτικών γυαλιών και το μειωμένο βάρος θα μείωνε με τη σειρά του και τις εκπομπές CO2 κατά τη μεταφορά του.

Ένας τομέας που ψάχνει απεγνωσμένα ένα νέο είδος γυαλιού, είναι οι κατασκευαστές των ηλιακών πάνελ, οι οποίοι θέλουν πιο ανθεκτικό και πιο λεπτό γυαλί, για να μειώσουν το βάρος των πάνελ.

Tags: