Σπάνια πλάνα: Ένας βραδύποδας κερδίζει τη μάχη απέναντι σε ένα αιλουροειδές

Μα πώς;
12 Αυγούστου 2023 11:20
Σπάνια πλάνα: Ένας βραδύποδας κερδίζει τη μάχη απέναντι σε ένα αιλουροειδές

Οι βραδύποδες είναι γνωστοί για τις αργές κινήσεις τους. Για την ασφάλειά τους σκαρφαλώνουν στα δέντρα, ενώ στο έδαφος είναι σχετικά ανυπεράσπιστοι απέναντι στα αρπακτικά. Προκαλεί έκπληξη το γεγονός που καταγράφηκε στην κάμερα λοιπόν, όπου ένας βραδύποδας κατάφερε να αποκρούσει την επίθεση ενός οσελότου.

Η κάμερα παρακολούθησης άγριας ζωής στον Αμαζόνιο κατέγραψε αυτά τα σπάνια πλάνα στο Tiputini Biodiversity Station στο Εκουαδόρ. Ο βραδύποδας του είδους Choloepus didactylus, περνούσε αμέριμνα τη μέρα του όταν ο οσελότος αποφάσισε να επιτεθεί. Αποδείχτηκε λοιπόν, πως ο βραδύποδας μπορεί να αντιδράσει γρήγορα αν χρειαστεί. Υποχωρώντας, χτυπούσε με τα μεγάλα νύχια του το αιλουροειδές, το οποίο μετά από λίγο θεώρησε πως δεν αξίζει η ταλαιπωρία για αυτό το γεύμα.

Το περιστατικό κατέληξε σε paper επιστημόνων από τρία πανεπιστήμια σε Εκουαδόρ, Κολομβία και ΗΠΑ, εξαιτίας της σπανιότητάς του. Πρώτον, οι επιθέσεις θηρευτών καταγράφονται σπάνια σε κάμερα. Δεύτερον, οι βραδύποδες μετακινούνται κυρίως το βράδι για ασφάλεια. Τρίτον, οι βραδύποδες δε θεωρούνταν μέχρι σήμερα στόχοι για τους οσελότους, οι οποίοι προτιμούν μικρότερη λεία όπως φίδια, χελώνες και βατράχια και το περιστατικό αλλάζει τα δεδομένα.

Τόσο οι βραδύποδες όσο και οι οσελότοι είναι δύσκολα ζώα για να μελετηθούν. Είναι αθόρυβα και δύσκολο να εντοπιστούν στη φύση.

Οι ερευνητές επιθεώρησαν την τοποθεσία δύο μέρες μετά το περιστατικό και δε βρήκαν υπολείμματα του βραδύποδα, γεγονός που υποδεικνύει πως μάλλον ξέφυγε.

Το βίντεο παρέχει ένα στιγμιότυπο ενδιαφερόντων χαρακτηριστικών της φυσικής ιστορίας των δύο ειδών, δείχνοντας μία πιθανή σχέση θηράματος-θηρευτή την οποία δε γνωρίζαμε. Δείχνει επίσης ημερήσια δραστηριότητα για τον κυρίως νυκτόβιο βραδύποδα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Food Webs.

Tags: