Το ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο Euclid έστειλε τις πρώτες του φωτογραφίες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Θα ερευνήσει τη σκοτεινή ενέργεια και ύλη
01 Αυγούστου 2023 10:24
Το ευρωπαϊκό τηλεσκόπιο Euclid έστειλε τις πρώτες του φωτογραφίες (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Οι πρώτες δοκιμαστικές εικόνες του Euclid της ESA στάλθηκαν στη Γη, καθώς το διαστημικό τηλεσκόπιο πλησιάζει στην τελική του τροχιά, αποδεικνύοντας πως όλα τα συστήματα δουλεύουν όπως πρέπει. Μόλις πάρει τη θέση του, οι επιστήμονες ελπίζουν να αποκτήσουν νέα γνώση για το σχηματισμό και την επέκταση του σύμπαντος, καθώς και το ρόλο που παίζουν σε αυτό η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη.

Οι πρώτες εικόνες καταγράφηκαν από τις δύο κάμερες του Euclid, το VISible instrument (VIS) και το Near-Infrared Spectrometer and Photometer (NISP). Στις εικόνες καταγράφεται μία τεράστια συλλογή από αστέρες, νεφελώματα, γαλαξίες και άλλα. Οι συγκεκριμένες εικόνες δεν είναι ακόμα χρήσιμες για επιστημονικούς σκοπούς, αλλά αποδεικνύουν πως η λειτουργία του τηλεσκοπίου είναι άρτια.

Οι εικόνες πρέπει να επεξεργαστούν για να αφαιρεθούν ανεπιθύμητα αντικείμενα όπως κοσμικές ακτίνες. Οι εικόνες που θα καταγραφούν μόλις το Euclid φτάσει στην τροχιά του 1.5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, θα έχουν μεγαλύτερη έκθεση η οποία θα εξασφαλίζει μεγαλύτερη λεπτομέρεια και ευκρίνεια. Οι πρώτες εικόνες αναμένονται τον Οκτώβριο, μετά από ένα τρίμηνο δοκιμών και βαθμονόμησης που ξεκίνησαν τον Ιούλιο.

Το Euclid διαφέρει από τα Hubble και James Webb, με την έννοια πως δεν επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα αντικείμενα. Αντί αυτού, θα περάσει τα έξι πρώτα χρόνια της λειτουργίας του παρατηρώντας το 1/3 του ουρανού, φτάνοντας έως και 10 δισεκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν. Σκοπός είναι να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα για τους φυσικούς νόμους του σύμπαντος και για τη σύστασή του.