Οι ΗΠΑ ανησυχούν για χρήση AI σε βιολογικές επιθέσεις

Επικίνδυνη στα χέρια τρομοκρατών
26 Ιουλίου 2023 09:10
Οι ΗΠΑ ανησυχούν για χρήση AI σε βιολογικές επιθέσεις

Τόσο οι Δημοκρατικοί όσο και οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές των ΗΠΑ εξέφρασαν την ανησυχία τους χτες, Τρίτη, για την πιθανότητα χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε μία βιολογική επίθεση. Οι δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο ακρόασης του CEO της AI εταιρίας, Anthropic. Ο Dario Amodei παραδέχτηκε πως μία AI θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τρομοκράτες οι οποίοι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις ανάπτυξης ενός βιολογικού όπλου.

Ο όρος “παραγωγή βιολογικών όπλων” περιλαμβάνει γνώση η οποία δεν μπορεί να βρεθεί στην Google ή σε εγχειρίδια και απαιτεί ένα υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης. Ανακαλύψαμε πως τα σημερινά εργαλεία AI μπορούν να συμπληρώσουν κάποια από αυτά τα βήματα. Δεν πιστεύουμε πως η AI είναι ακόμα ικανή να αναπτύξει ένα βιολογικό όπλο και την χαρακτηρίζουμε ως μεσοπρόθεσμη απειλή. Αλλά το γεγονός πως μπορεί να βοηθήσει περισσότερους τρομοκράτες να εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας βιολογικές επιθέσεις, μας κάνει να πιστεύουμε πως αντιπροσωπεύει μία τεράστια απειλή στην ασφάλεια των ΗΠΑ.

Οι ίδιοι οι ειδικοί που δημιουργούν αυτά τα συστήματα, μάς προειδοποιούν για την εξαφάνιση του ανθρώπου. Ο στόχος αυτής της ακρόασης είναι να βάλει τις βάσεις για νομοθεσία. Για να πάμε από γενικές αρχές σε στοχευμένες προτάσεις. Να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ακρόαση για να νομοθετήσουμε. – Richard Blumenthal, Δημοκρατικός

Η ακρόαση λαμβάνει χώρα λίγες μέρες μετά την εθελοντική δέσμευση των μεγάλων AI εταιριών όπως η Google, η Microsoft, η Meta και η OpenAI, για λήψη μέτρων έτσι ώστε να γίνει η AI ασφαλέστερη.

Ο Josh Hawley των Ρεπουμπλικανών, κάλεσε για ένα μηχανισμό ασφαλείας ο οποίος “θα διασφαλίσει πως αυτή η νέα τεχνολογία θα χρησιμοποιηθεί για το όφελος του αμερικανικού λαού”.