Η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνα. Τι σημαίνει αυτό για το αναψυκτικό σας;

Διευκρινήσεις από τον ΠΟΥ
17 Ιουλίου 2023 10:32
Η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνα. Τι σημαίνει αυτό για το αναψυκτικό σας;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πρόσφατα κήρυξε την ασπαρτάμη ως πιθανώς καρκινογόνα ουσία για τους ανθρώπους. Αρχικά να αναφέρουμε πως η ασπαρτάμη είναι ένα τεχνητό γλυκαντικό το οποίο είναι 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη αλλά χωρίς kilojoules. Χρησιμοποιείται σε πολλά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων αναψυκτικών όπως η Coke Zero, Diet Coke, Pepsi Max και άλλα. Μπορείτε να εντοπίσετε την ασπαρτάμη σε τρόφιμα και ποτά αναζητώντας στις συσκευασίες το πρόσθετο 951.

Ο ΠΟΥ κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα χρησιμοποιώντας δεδομένα από παρατηρήσεις, πειράματα σε ανθρώπους και δοκιμές σε ζώα. Βρήκε λοιπόν περιορισμένα στοιχεία που συνδέουν την ασπαρτάμη με τον καρκίνο και συγκεκριμένα καρκίνο του ήπατος. Υπήρξαν μόνο τρεις μελέτες σε ανθρώπους που ερεύνησαν τον καρκίνο σε σχέση με τη λήψη ασπαρτάμης. Και οι τρεις βρήκαν ένα θετικό συσχετισμό μεταξύ των ποτών με τεχνητά γλυκαντικά και του καρκίνου του ήπατος, αλλά δεν μπορούν να αποκλείσουν και άλλους παράγοντες που οδήγησαν στην εμφάνιση καρκίνου.

Η πρώτη μελέτη στην Ευρώπη είχε ως δείγμα 475.000 ανθρώπους και διήρκησε 11 χρόνια. Βρήκε πως για κάθε επιπλέον μερίδα αναψυκτικού διαίτης που καταναλώνεται ανά εβδομάδα, υπάρχει αύξηση 6% του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου του ήπατος. Η δεύτερη μελέτη στις ΗΠΑ είδε αύξηση του ρίσκου εμφάνισης καρκίνου σε διαβητικούς οι οποίοι κατανάλωναν πάνω από δύο κουτάκια αναψυκτικού διαίτης την εβδομάδα. Η τρίτη, επίσης στις ΗΠΑ, βρήκε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου σε άντρες οι οποίοι δεν κάπνισαν ποτέ και έπιναν δύο ή περισσότερα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά τη μέρα.

Με αυτά τα αποτελέσματα, ο ΠΟΥ αποφάσισε να κατηγοριοποιήσει την ασπαρτάμη ως Group 2b “possible carcinogen”, αλλά τονίζει πως χρειάζεται περισσότερη και πιο στοχευμένη έρευνα για να καταλάβουμε καλύτερα τη σχέση της ασπαρτάμης με τον καρκίνο.

Ο ΠΟΥ συνιστά πως η ημερήσια αποδεκτή λήψη ασπαρτάμης είναι 0 έως 40mg ανά κιλό του ανθρώπινου σώματος. Τι σημαίνει αυτό για εσάς;

Ένα άτομο 70 κιλών θα πρέπει να καταναλώσει πάνω από 14 κουτάκια αναψυκτικού που περιέχει ασπαρτάμη (ή 5 λίτρα) την ημέρα για να φτάσει το αποδεκτό όριο. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε πως η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά άλλα προϊόντα. Έτσι, αν και τα 14 κουτάκια ακούγονται μη ρεαλιστικά, δεν αποκλείεται κάποιος να λαμβάνει αυτήν την ποσότητα από άλλες πηγές.

Συνολικά, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα τεχνητά γλυκαντικά που καταναλώνουμε, αφού δεν προσφέρουν κανένα όφελος στην υγεία μας και έχουν πιθανώς αρνητικές επιπτώσεις.