Μία έκρηξη ζωής λαμβάνει χώρα στην Γη κάθε 36 εκατομμύρια χρόνια

Τώρα ξέρουμε γιατί
11 Ιουλίου 2023 10:55
Μία έκρηξη ζωής λαμβάνει χώρα στην Γη κάθε 36 εκατομμύρια χρόνια

Μία νέα έρευνα αποκάλυψε πως υπάρχει ένας γεωλογικός κύκλος 36 εκατομμυρίων ετών στη Γη, ο οποίος τροφοδοτεί τη βιοποικιλότητα. Μία βαθύτερη ανάλυση σε απολιθώματα και γεωλογικά αρχεία, αποκάλυψε μία αλλαγή στη στάθμη της θάλασσας που συμβαίνει κάθε 36 εκατομμύρια χρόνια, ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας των τεκτονικών πλακών. Αυτό οδηγεί σε διαταραχή πολλών οικοσυστημάτων, προκαλώντας την εξαφάνιση πολλών ειδών, αλλά και τη δημιουργία νέων.

Όσον αφορά τις τεκτονικές πλάκες, ο κύκλος των 36 εκατομμυρίων ετών σημειώνει διαφοροποιήσεις μεταξύ ταχύτερης και πιο αργής ανάπτυξης του πυθμένα, οδηγώντας σε κυκλικές αλλαγές του βάθους και στην τεκτονική μεταφορά του νερού βαθιά στη Γη. Αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε διακυμάνσεις σε πλημμύρες και ξηρασίες στις ηπείρους, με περιόδους εκτεταμένων ρηχών νερών που προωθούν τη βιοποικιλότητα. – Dietmar Muller, University of Sydney

Γνωρίζαμε ήδη από τα αρχεία απολιθωμάτων πως η βιοποικιλότητα δεν είναι μία σταθερά και διακυμαίνεται δραματικά σε κλίμακα δεκάδων εκατομμυρίων ετών, με συμβάντα εξαφάνισης και την άνοδο νέων ειδών. Αυτό που δεν ήταν ξεκάθαρο ήταν τι ωθεί αυτές τις αλλαγές. Αν δηλαδή κάθε συμβάν είναι ξεχωριστό ή αν υπάρχει ένας μηχανισμός που τα συνδέει.

Η ανάλυση πολλαπλών γεωλογικών αρχείων από τα τελευταία 250 εκατομμύρια χρόνια, σε συνδυασμό με προσομοιώσεις υπολογιστών και μοντέλα τεκτονικών πλακών, οδήγησε στο νέο συμπέρασμα. Ο φλοιός της Γης δεν είναι ποτέ ακίνητος. Αποτελείται από διαφορετικές τεκτονικές πλάκες οι οποίες κινούνται διαρκώς. Στις προσομοιώσεις τους οι επιστήμονες βρήκαν έναν κύκλο 36 εκατομμυρίων ετών στη βιοποικιλότητα της θαλάσσιας ζωής και αυτό συνέπεσε με τον κύκλο που βρήκαν στα τεκτονικά δεδομένα. Τα στοιχεία είναι αρκετά για να πούμε με σιγουριά πως οι τεκτονικοί κύκλοι της Γης παίζουν ένα καίριο ρόλο στους κύκλους βιοποικιλότητας και στη διαμόρφωση των οικοσυστημάτων.

Η έρευνα αυτή διαψεύδει προηγούμενες υποθέσεις για το λόγο που τα είδη αλλάζουν σε μεγάλες χρονικές περιόδους. Οι κύκλοι είναι 36 εκατομμυρίων ετών λόγω των τεκτονικών πλακών οι οποίες ανακυκλώνονται στο μανδύα, το κινητό μέρος της βαθιάς Γης, όπως μία καυτή, πηχτή σούπα κινείται αργά μέσα σε μια κατσαρόλα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.