Οι δορυφόροι Starlink έχουν “διαρροή“ ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Που επηρεάζει τις αστρονομικές μετρήσεις
10 Ιουλίου 2023 09:41
Οι δορυφόροι Starlink έχουν “διαρροή“ ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας

Οι αστρονόμοι διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για την πυκνότητα των δορυφόρων Starlink της SpaceX, καθώς η έντονη αντανακλαστικότητά τους εμποδίζει τις παρατηρήσεις του σύμπαντος. Τώρα, μία νέα έρευνα δείχνει πως “ρυπαίνουν” και τα μήκη κύματος τα οποία υποτίθεται πως προστατεύονται για αποκλειστική χρήση από τους ραδιοαστρονόμους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ηλεκτρονικά κυκλώματα των δορυφόρων έχουν “διαρροή” ραδιοκυμάτων χαμηλής συχνότητας, πέρα από τις μπάντες στις οποίες υποτίθεται πως λειτουργούν για την παροχή internet, επηρεάζοντας την ικανότητα των ραδιοτηλεσκοπίων.

Η μελέτη αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθειά μας να καταλάβουμε καλύτερα τις επιπτώσεις των αστερισμών δορυφόρων στην ραδιοαστρονομία. Προηγούμενες μελέτες έκαναν λόγο για αυτήν την ακτινοβολία σε θεωρητικό επίπεδο, αλλά οι παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν πως είναι μετρήσιμη.

Στην Ευρώπη, οι δορυφόροι χρησιμοποιούν το φάσμα των 10.7 και 12.7 gigahertz για επικοινωνίες, προκαλώντας την ανησυχία των επιστημόνων για εκπομπή ραδιοκυμάτων εκτός αυτού του φάσματος. Χρησιμοποιώντας το LOw Frequency ARray (LOFAR), το οποίο αποτελείται από ένα δίκτυο 20.000 κεραιών σε 52 τοποθεσίες, οι ερευνητές παρατήρησαν 68 δορυφόρους της Starlink οι οποίοι όντως παρουσίαζαν διαρροή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.

Με το LOFAR εντοπίσαμε ακτινοβολία μεταξύ 110 και 188MHz στους 47 από τους 68 δορυφόρους που παρατηρήσαμε. Οι συχνότητες συμπεριλαμβάνουν και το προστατευμένο φάσμα μεταξύ 150.05 και 153MHz το οποίο προορίζεται αποκλειστικά για τη ραδιοαστρονομία από το International Telecommunications Union.

Οι διαρροές επιβεβαιώθηκε πως δεν είναι σκόπιμες, ενώ ειρωνικό είναι το γεγονός πως οι δορυφόροι δεν παραβιάζουν κανένα κανόνα. Οι περιορισμοί στις ηλεκτρονικές συσκευές είναι αυστηροί για να περιοριστούν οι ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, αλλά στη Γη. Οι κανόνες αυτοί δεν ισχύουν στο διάστημα.

Οι επιπτώσεις στη ραδιοαστρονομία δεν είναι ακόμα μεγάλες, αλλά όσο περισσότεροι δορυφόροι εκτοξεύονται στο διάστημα, τόσο μεγαλύτερο θα γίνεται το πρόβλημα. Οι ερευνητές επικοινώνησαν με την SpaceX, η οποία τους διαβεβαίωσε πως θα προσπαθήσει να μειώσει ή να εξαλείψει αυτήν την ακούσια διαρροή.

Η παρούσα μελέτη υποδεικνύει ένα παράδειγμα για τους πολλούς τρόπους που μπορεί η τεχνολογική ανάπτυξη να έχει απρόβλεπτες συνέπειες στη ραδιοαστρονομία. Τώρα ελπίζουμε για την ευρύτερη υποστήριξη της δορυφορικής βιομηχανίας και των νομοθετών.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Astronomy & Astrophysics.