SpaceX: Σε τροχιά οι πρώτοι δορυφόροι που μεταδίδουν σήμα απευθείας στο smartphone

Ενθουσιασμένος ο Musk
04 Ιανουαρίου 2024 09:25
SpaceX: Σε τροχιά οι πρώτοι δορυφόροι που μεταδίδουν σήμα απευθείας στο smartphone

Η SpaceX εκτόξευσε επιτυχώς έναν Falcon 9 πύραυλο, ο οποίος μετέφερε δορυφόρους Starlink με δυνατότητα μετάδοσης σήματος απευθείας από το διάστημα στα smartphones. Πρόκειται για το τελικό βήμα της συμφωνίας που είχε υπογράψει η SpaceX με αμερικανικούς παρόχους τον Αύγουστο του 2022, για να προσφέρει αυτή τη δυνατότητα.

Στην “ουρά” μπαίνουν και άλλοι πάροχοι από όλο τον κόσμο, όπως στην Ιαπωνία, στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στον Καναδά, για να προσφέρουν και αυτοί direct-to-cell τεχνολογία σε συνεργασία με την SpaceX.

Οι έξι δορυφόροι θα παρέχουν συνδεσιμότητα στις περισσότερες 4G LTE συσκευές όταν βρίσκονται στην εμβέλεια του χρήστη. Η SpaceX θα προσφέρει τη δυνατότητα λήψης και αποστολής μηνυμάτων από αυτήν τη χρονιά, ενώ οι κλήσεις και η συνδεσιμότητα δεδομένων θα έρθουν το 2025, μόλις η εταιρία εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες για εμπορική χρήση της τεχνολογίας.

Η αρχική δοκιμαστική φάση θα γίνει με το δίκτυο της T-Mobile στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον Elon Musk, αυτό το δίκτυο δορυφόρων θα επιτρέψει τη συνδεσιμότητα των κινητών τηλεφώνων οπουδήποτε κι αν βρίσκονται στη Γη. Ωστόσο σημειώνει πως πρόκειται για μετάδοση 7 Mb ανά ακτίνα και πρόκειται για μία λύση για περιοχές χωρίς συνδεσιμότητα, χωρίς όμως να μπορεί να ανταγωνιστεί τα υπάρχοντα επίγεια δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.