Hashima: Το νησί-φάντασμα στην Ιαπωνία που κάποτε ήταν το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος του πλανήτη

Τώρα είναι μια “πόλη-φάντασμα“
08 Ιουλίου 2023 17:52
Hashima: Το νησί-φάντασμα στην Ιαπωνία που κάποτε ήταν το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος του πλανήτη

Το νησί Hashima, που συνήθως αποκαλείται και "Gunkanjima", είναι ένα μικροσκοπικό εγκαταλελειμμένο νησί στα ανοικτά του Ναγκασάκι της Ιαπωνίας, αλλά δεν ήταν πάντοτε έτσι. Συγκεκριμένα βρίσκεται σε απόσταση εννέα μιλίων από τις ιαπωνικές ακτές κοντά στο Ναγκασάκι και είναι επίσης γνωστό ως μία από τις πιο τρομακτικές τοποθεσίες του κόσμου.

Η ιστορία του νησιού είναι ζοφερή και καταραμένη, καθώς εκατοντάδες εργάτες αντιμετώπισαν ένα πικρό τέλος εξαιτίας των κακών συνθηκών εργασίας, προτού το Hashima εγκαταλειφθεί και ανακτηθεί από διασημότητες του Χόλιγουντ. Σύμφωνα με την Daily Star, ο πληθυσμός του νησιού είναι μηδενικός, αλλά φιλοξενεί πολλά φαντάσματα που έχουν εντοπιστεί από επισκέπτες όλα αυτά τα χρόνια.

Πιστεύεται ότι στοιχειώνουν το νησί, καθώς περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι μεταφέρθηκαν εκεί υπό συνθήκες δουλείας, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1930 και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αναγκάστηκαν να εργαστούν κάτω από σκληρές συνθήκες και πολλοί πέθαιναν από την πείνα ή την εξάντληση.

Η μέση πληθυσμιακή πυκνότητα του πλανήτη μας είναι περίπου στο 124, που σημαίνει ότι ανά τετραγωνικό μίλι υπάρχουν κατά μέσο όρο 124 άνθρωποι. Στη νήσο Χασίμα πάνω από 5.000 εργάτες ζούσαν σε μια έκταση στο μέγεθος ενός μεσαίου μεγέθους σταδίου, δίνοντας στο νησί αναλογία 216.000 κατοίκων ανά τετραγωνικό μίλι. Έτσι ήταν κάποτε το πιο πυκνοκατοικημένο μέρος του πλανήτη

Το νησί Χασίμα έχει από τότε χαρακτηριστεί ως ένα από τα νησιά που ενσαρκώνουν την σκοτεινή ιστορία της Ιαπωνίας και τα "δεινά της εκβιομηχάνισης". Το 2009 η Ιαπωνία άρχισε να επιτρέπει στους επισκέπτες να επισκέπτονται τη Χασίμα και να απολαμβάνουν το απόκοσμο, αδειανό της περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια, το νησί έχει γίνει σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο χάρη στις εμφανίσεις του σε blockbuster ταινίες, όπως το Skyfall του Sam Mendes το 2012. 

Το νησί χρησιμοποιήθηκε ως φυσικό πλατό για πολλά εξωτερικά πλάνα όπου είχε κρυφτεί ο βασικός κακός της ταινίας, ο Ραούλ Σίλβα, τον οποίο υποδύεται ο Χαβιέ Μπαρδέμ.

Το μέρος είναι πλέον καταγεγραμμένο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αλλά στο παρελθόν ανήκε στον κατασκευαστικό κολοσσό Mitsubishi. Η εταιρεία αγόρασε το νησί το 1890, όταν η εκβιομηχάνιση αναπτυσσόταν ραγδαία. Τελικά, η Mitsubishi οχύρωσε το νησί χτίζοντας γερά θαλάσσια τείχη στις άκρες του, καθώς και πολυκατοικίες και νοσοκομεία για τους εργαζόμενους.