Εκτοξεύτηκε το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid για να μελετήσει τη σκοτεινή ύλη

Θα αλλάξει την κατανόηση της φυσικής
03 Ιουλίου 2023 10:11
Εκτοξεύτηκε το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid για να μελετήσει τη σκοτεινή ύλη

Ένας Falcon 9 πύραυλος της SpaceX έφερε σε τροχιά το διαστημικό τηλεσκόπιο Euclid της ESA με επιτυχία το Σάββατο. Το τηλεσκόπιο φέρει το όνομα του αρχαίου Έλληνα μαθηματικού και λειτουργεί στα όρια του φάσματος των υπέρυθρων, με σκοπό να μελετήσει πώς η σκοτεινή ύλη και η σκοτεινή ενέργεια επηρεάζουν το σύμπαν.

Μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, το Euclid θα καταγράψει το 1/3 του νυχτερινού ουρανού με την 600MP κάμερά του. Ο φασματογράφος που διαθέτει θα μετρήσει τη σχεδόν υπέρυθρη ακτινοβολία των γαλαξιών και σε συνεργασία με επίγεια παρατηρητήρια, τα δεδομένα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να εκτιμήσουν την απόσταση μεταξύ διαφορετικών γαλαξιών.

Οι αστρονόμοι ελπίζουν πως το Euclid θα τους επιτρέψει να διαπιστώσουν αν η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Einstein λειτουργεί διαφορετικά σε κοσμική κλίμακα. Οι ανακαλύψεις του Euclid έχουν πραγματικές πιθανότητες να φέρουν την επανάσταση στην κατανόηση της φυσικής και να προσφέρουν μία ματιά στην τελική μοίρα του σύμπαντος.

Αν θέλουμε να καταλάβουμε το σύμπαν στο οποίο ζούμε, πρέπει να αποκαλύψουμε τη φύση της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας και να καταλάβουμε το ρόλο που παίζουν στη διαμόρφωση του κόσμου. Για να απαντηθούν αυτές οι ερωτήσεις, το Euclid θα προσφέρει το λεπτομερέστερο χάρτη του εξω-γαλαξιακού ουρανού.

Το Euclid κατευθύνεται προς το δεύτερο σημείο Lagrange, 1.5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη, στο ίδιο σημείο δηλαδή από όπου λειτουργεί το James Webb Space Telescope το τελευταίο έτος. Θα χρειαστεί περίπου ένα μήνα για να φτάσει εκεί, ενώ η ESA θα χρειαστεί επιπλέον τρεις μήνες δοκιμών πριν τα όργανα του Euclid ξεκινήσουν να στέλνουν επιστημονικά δεδομένα πίσω στη Γη.