Μπορείτε από σήμερα να κλείσετε εισιτήρια και να πάτε στο διάστημα - Αυτή είναι η τιμή

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το πρώτο εμπορικό ταξίδι στο διάστημα
29 Ιουνίου 2023 19:07
Μπορείτε από σήμερα να κλείσετε εισιτήρια και να πάτε στο διάστημα - Αυτή είναι η τιμή

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η πρώτη εμπορική πτήση της Virgin Galactic που ανοίγει το δρόμο στα ταξίδια αναψυχής στο διάστημα -με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά. H πτήση με την κωδική ονομασία Galactic 01 προσγειώθηκε πριν από μερικά λεπτά με ασφάλεια, ολοκληρώνοντας το ταξίδι διάρκειας 90 λεπτών, με το αεροσκάφος VSS Unity να φτάνει στα 80χλμ πάνω από το έδαφος της Γης. Μάλιστα μεταδόθηκε ζωντανά από το κανάλι της Virgin Galactic στο YouTube και τα social media της. 

Στο πλήρωμα του VSS Unity συμμετείχαν δύο Ιταλοί αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, ένας μηχανικός αεροδιαστημικής από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας, μαζί με έναν εκπαιδευτή της Virgin Galactic και τους δύο πιλότους του διαστημικού αεροπλάνου. 

Η Virgin Galactic χρησιμοποιεί ένα "μητρικό" αεροσκάφος με δύο πιλότους που απογειώνεται από έναν αεροδιάδρομο, αποκτά μεγάλο ύψος και στη συνέχεια αναπτύσσει το πυραυλοκίνητο VSS Unity που πετάει στο διάστημα με ταχύτητα σχεδόν 3 Mach (τρεις φορές την ταχύτητα του ήχου) πριν επιστρέψει στη Γη. Οι επιβάτες στην καμπίνα του διαστημικού αεροπλάνου βιώσαν για λίγα λεπτά έλλειψης βαρύτητας και μπόρεσαν να ρίξουν μια ματιά στην καμπυλότητα του πλανήτη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. 

Πόσο κοστίζει όμως πλέον ένα εισιτήριο για να πάτε ταξιδάκι στο διάστημα; Πλέον η τιμή του φτάνει τα $450.000 δολάρια. 

Μέχρι στιγμής, η Virgin Galactic έχει πουλήσει στο διάστημα 2005 με 2014, περίπου 600 εισιτήρια, με τιμή που κυμαίνεται από 200.000 έως 250.000 δολάρια. Έκτοτε έχουν πουληθεί ακόμη 200 θέσεις προς 450.000 δολάρια η κάθεμία

Η επόμενη προγραμματισμένη εμπορική διαστημική πτήση της εταιρείας, ονόματι Galactic 02 έχει προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Αύγουστο και οι μηνιαίες πτήσεις προς το διάστημα αναμένεται να πραγματοποιούνται μετά την εκτόξευσή της.

Η Virgin Galactic που είχε ιδρύσει ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος Ρίτσαρντ Μπράνσον το 2004, εγκαινιάζει τις εμπορικές διαστημικές πτήσεις ύστερα από πολλά χρόνια αποτυχημένων επιχειρήσεων. 

Δείτε ολόκληρο το livestream της εκτόξευσης του Galactic 01 παρακάτω.