Αυτός είναι ο Άρης, όπως δεν τον έχετε ξαναδεί (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Στο φάσμα του υπεριώδους
27 Ιουνίου 2023 10:32
Αυτός είναι ο Άρης, όπως δεν τον έχετε ξαναδεί (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Η εικόνα του Άρη όπως τον έχουμε στο μυαλό μας είναι ένας κόκκινος πλανήτης με λευκούς πόλους και πολλούς κρατήρες. Ωστόσο το Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN) της NASA το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Κόκκινο Πλανήτη, μας έδωσε μία πολύ διαφορετική ματιά.

Ένα από τα επιστημονικά όργανα του MAVEN μπορεί να δει μέσα από το υπεριώδες φάσμα, το μήκος κύματος που είναι αόρατο στα ανθρώπινα μάτια. Σε αυτό το φάσμα μπορούμε να δούμε διαφορετικά αέρια και αλληλεπιδράσεις που λαμβάνουν χώρα στην ατμόσφαιρα του Άρη.

Για παράδειγμα, το MAVEN αποκάλυψε παράξενα σέλας στο υπεριώδες φάσμα σε μεγάλο υψόμετρο πάνω από τον Άρη. Αυτή η αόρατη λάμψη παράγεται στην ατμόσφαιρα το βράδυ από άτομα τα οποία ενώνονται ξανά μετά το διαχωρισμό τους από το ηλιακό φως.

Τα νέφη έχουν χρωματιστεί με λευκό ή μπλε, ενώ η επιφάνεια έχει πράσινο ή καφέ χρώμα. Το όζον της ατμόσφαιρας χρωματίστηκε μωβ. Οι δύο εικόνες καταγράφηκαν με έξι μήνες διαφορά, δείχνοντας τις αλλαγές στις εποχές του πλανήτη. Η πάνω εικόνα καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2022 και δείχνει το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο, με την ατμόσφαιρα καθαρή και με νέφη να γεμίζουν τα φαράγγια του Valles Marineris πάνω αριστερά. Ο πάγος στον πόλο βρίσκεται στη μικρότερη δυνατή έκτασή του, ενώ ατμοί νερού ανιχνεύονται σε μεγάλα υψόμετρα, καθοδηγούμενα από την καλοκαιρινή ζέστη και τις αμμοθύελλες.

Η δεύτερη εικόνα κάτω, καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2023. Οι εποχές στον Άρη διαρκούν διπλάσια από αυτές της Γης, άρα αυτό σημαίνει πως αποτυπώνει την άνοιξη στο βόρειο ημισφαίριο.

Η αλλαγή των εποχών παρήγαγε αρκετά λευκά νέφη στο βόρειο ημισφαίριο, με μία συγκέντρωση του όζοντος που βλέπετε με μωβ χρώμα. Το όζον συγκεντρώνεται στην ατμόσφαιρα τις κρύες νύχτες του χειμώνα και διαλύεται κατά την άνοιξη μέσω αλληλεπιδράσεων με ατμούς νερού, καθώς ο πολικός πάγος λιώνει.

Το MAVEN είχε σχεδιαστεί αρχικά για μία διετή αποστολή, αλλά βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη από το Σεπτέμβριο του 2014 και η αποστολή του επεκτάθηκε χωρίς κάποιο όριο, εφόσον λειτουργεί ακόμα χωρίς προβλήματα.

Tags: