Πώς θα ήταν η Γη ένα χρόνο μετά τον αφανισμό της ανθρωπότητας;

Το μετα-αποκαλυπτικό σενάριο που φαντάζεται τι θα γινόταν με όλα όσα συνθέτουν την καθημερινότητά μας
19 Ιουνίου 2023 18:57
Πώς θα ήταν η Γη ένα χρόνο μετά τον αφανισμό της ανθρωπότητας;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς θα ήταν η Γη αν οι άνθρωποι εξαφανίζονταν; Τι θα συνέβαινε εάν κάθε άνθρωπος εξαφανιζόταν από προσώπου Γης; Τι θα γινόταν στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα αν απουσίαζε το είδος μάς; Τι θα συνέβαινε στα όσα θεωρείτε ως μέρος της καθημερινότητάς σας; Ένα τέτοιο σενάριο φαντάζεται το άρθρο του Conversation, το οποίο αναλύει τους τομείς που θα άλλαζαν πάνω στη Γη ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους και τι θα γινόταν στα ζώα, τα φυτά, τις πόλεις και τα σπίτια μας. 

Βάσει επιστημονικών ερευνών και εικασιών, το τεράστιο δίκτυο δομών και υποδομών του ανθρώπινου πολιτισμού θα κατέρρεε και αυτό περιλαμβάνει κτίρια, γέφυρες, δρόμους, φράγματα, σταθμούς παραγωγής ενέργειας, αγωγούς, καλώδια, δορυφόρους και πολλά άλλα. Χωρίς τους ανθρώπους να τα συντηρούν και να τα επισκευάζουν, οι κατασκευές αυτές θα άρχιζαν να φθείρονται και να καταρρέουν λόγω φυσικών φθορών.

Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα χρειάζονταν μόνο λίγες ημέρες για να καταρρεύσουν τα περισσότερα από τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο χωρίς ανθρώπινους χειριστές και τεχνικούς. Αυτό θα προκαλούσε διακοπές ρεύματος, βλάβες στις επικοινωνίες και παραβιάσεις της ασφάλειας σε πολλές περιοχές. Ορισμένοι σταθμοί παραγωγής ενέργειας, ιδίως πυρηνικοί, θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή απειλή τήξης ή έκρηξης εάν τα συστήματα ψύξης τους αποτύχουν ή υποστούν ζημιές από φυσικές καταστροφές. Οι συνεπαγόμενες διαρροές ραδιενέργειας θα μπορούσαν να μολύνουν μεγάλες περιοχές και να επηρεάσουν την άγρια ζωή και τη βλάστηση.

Πριν πάμε στη χλωρίδα και την πανίδα, αυτό που θα προκαλούσε την μεγαλύτερη αλλαγή θα ήταν η εκκωφαντική ησυχία. Όλος ο κόσμος γύρω μας από τους ανθρώπους, τα κτίρια, τα αυτοκίνητα και οτιδήποτε κινείται παράγει θόρυβο, επομένως αυτός θα σταματούσε. Ένα χρόνο μετά ο ουρανός και ο αέρας θα καθάριζαν και θα γινόταν πιο γαλανός καθώς η αιθαλομίχλη και η σκόνη που δημιουργεί ο άνθρωπος θα εξαφανιζόταν. 

Αν πηγαίνατε στο σπίτι σας θα βλέπατε ότι οι βρύσες δεν βγάζουν νερό, καθώς τα συστήματα ύδρευσης απαιτούν συνεχή άντληση. Αν δεν υπάρχει κανείς να τα διαχειριστεί είναι ακόλουθο ότι δε θα υπάρχει και πόσιμο νερό για να πιείτε. Επίσης με τα πρώτα κρύα ο ψυχρός αέρας θα πάγωνε το νερό στους σωλήνες και θα τους έσπαγε. Επίσης, το σπίτι σας θα ήταν γεμάτο σκόνη καθώς ο αέρας μέσα σε αυτό θα παρέμενε πλήρως ακίνητος και έτσι θα είχε κατακαθίσει παντού. Αυτό θα συνέβαινε διότι δε θα λειτουργούσουν τα στα συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού να τον ανακυκλώνουν, παρόλο που δεν το αντιλαμβανόμαστε υπάρχει παντού και πάντοτε σκόνη στον αέρα.

Περνώντας στη χλωρίδα και την πανίδα, θα εμφανίζονταν νέα έντομα και γενικώς ζιζάνια, καθώς τα φυτά θα φύτρωναν πλέον παντού. Διάφορα ζώα όπως ποντίκια, αλεπούδες, ρακούν και κουνάβια θα κατασκήνωναν στις γειτονίες των ανθρώπων. Αργότερα θα κατέβαιναν από τα δάση και μεγαλύτερα ζώα όπως ελάφια, αρκούδες, λύκοι και κογιότ. Τα φυτά που τρώμε θα άρχιζαν να εξαφανίζονται. Δεν θα υπήρχαν πια πολλά καλαμπόκια, σιτηρά, πατάτες ή ντομάτες. Τα αγροτικά ζώα θα γίνονταν εύκολη λεία για τις αρκούδες και τους λύκους. Οι γάτες θα γίνονταν άγριες αλλά οι περισσότεροι σκύλοι δεν θα επιβίωναν.

Έπειτα από μια χιλιετία ο πλανήτης θα ήταν σχεδόν αγνώριστος καθώς μόλις λίγες κατασκευές θα έμεναν και θα άντεχαν στο βάθος του χρόνου, ανάλογα με τα υλικά που κατασκευάστηκαν και το κλίμα. Θα υπήρχαν κατεστραμμένοι ουρανοξύστες, μερικά εγκαταλελειμμένα νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα και κινηματογράφοι και θα στέκονταν σαν απομεινάρια ενός χαμένου πολιτισμού. Απλώς δείτε άλλους αρχαίους πολιτισμούς, όπως ο ελληνικός ή ο ρωμαϊκός και τα απομεινάρια που έχουν μείνει σήμερα όπως στάδια και θέατρα. 

Καθίσταται αντιληπτό ότι μια ξαφνική εξαφάνιση του ανθρώπου θα έσπαγε την αλυσίδα του ανθρώπινου πολιτισμού και όλων όσων την απαρτίζουν. Χωρίς την ανθρώπινη προσοχή ο κόσμος μας δε θα επιβίωνε και η Γη θα μετατρέπονταν ξανά σε ένα άγριο μέρος, αφιλόξενο για τον άνθρωπο, όπως πριν από την έλευσή του σε αυτή.