Νέα έρευνα δείχνει ότι μια καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να συμβεί τις Δευτέρες

Μεγάλα ποσοστά και τις Κυριακές
06 Ιουνίου 2023 08:57
Νέα έρευνα δείχνει ότι μια καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να συμβεί τις Δευτέρες

Σύμφωνα με νέα έρευνα, μια καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να συμβεί στους ανθρώπους τις Δευτέρες. Η έρευνα έγινε σε 10.528 ασθενείς από το 2013 μέχρι και το 2018 που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία της Ισλανδίας με ένα συγκεκριμένο καρδιακό επεισόδιο το έμφραγμα μυοκαρδίου (ή αλλιώς STEMI).

Η έρευνα παρουσιάστηκε στο συνέδριο της British Cardiovascular Society στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ακόμα από ομότιμους καθηγητές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν αύξηση στα ποσοστά των καρδιακών προσβολών STEMI στην αρχή της εργάσιμης εβδομάδας, με τα υψηλότερα ποσοστά την ημέρα Δευτέρα. Υπήρχαν επίσης υψηλά ποσοστά και τις Κυριακές.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν πλήρως γιατί συμβαίνει αυτό πιο συχνά τις Δευτέρες.

Το STEMI είναι το πιο σοβαρό είδος καρδιακής προσβολής και συμβαίνει όταν μια κύρια στεφανιαία αρτηρία έχει αποφραχθεί πλήρως. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ναυτία, πόνο στο στομάχι, αίσθημα πολλών παλμών, άγχος, εφίδρωση και ζάλη.

Έμφραγμα του μυοκαρδίου προκαλείται σύμφωνα με την Wikipedia όταν μια στεφανιαία αρτηρία (δηλαδή αρτηρία της καρδίας-υπάρχουν 3 κύριες στεφανιαίες αρτηρίες) αποφράσσεται, όταν ο καρδιακός μυς που τροφοδοτείται παραμένει χωρίς οξυγόνο- απαραίτητο στοιχείο για τη ζωή του κάθε κυττάρου. Κύρια αιτία αυτής της απόφραξης είναι η αθήρωματική πλάκα.

Πηγή: eurekalert

Tags: