Συνθετικοί μυς για πιο "ανθρώπινα" robots

Μια καινοτομία των Ras Labs
14 Σεπτεμβρίου 2015 07:15
Συνθετικοί μυς για πιο

Η Ras Labs σε συνεργασία με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα δοκιμάσει κάποια “έξυπνα υλικά” τα οποία προσομοιώνουν ζωντανό ιστό. Αυτά τα “ηλεκτρο-ενεργά” υλικά θα μπορούν να συσπώνται και να εφαρμόζονται σε άκρα, ακριβώς όπως αντιδρά ένα ανθρώπινος μυς όταν δέχεται ηλεκτρισμό και να χρησιμοποιηθούν εντέλει για μια πολύ πιο ανθρώπινη αίσθηση των robots.

Η ανακάλυψη του συνθετικού μυ ήταν τυχαία. Η συνιδρύτρια των Ras Labs, Lenore Rasmussen, ανακάτεψε τη λάθος αναλογία χημικών, παράγοντας μια ζελοειδή μάζα. Παρατήρησε όμως πως όταν ερχόταν σε επαφή με ηλεκτρικό ρεύμα, υπήρχαν συσπάσεις. Η Rasmussen σκέφτηκε τα ρομποτικά άκρα και την προσθετική μόνο όταν ένας ξάδερφος της κόντεψε να χάσει το πόδι του σε ένα αγροτικό ατύχημα.

Η ομάδα της πλέον έχει ως στόχο να αναπαράγει το χέρι του Luke Skywalker από το 5ο επεισόδιο του Star Wars. “Αυτό το χέρι είναι κατά κάποιο τρόπο ο απόλυτος στόχος της προσθετικής. Προσφέρει φυσική κίνηση, έλεγχο και επιδεξιότητα” δηλώνει η ίδια. Το υλικό μάλιστα θα είναι συμβατό με την ανθρώπινη σάρκα έτσι ώστε τα εμφυτεύματα να χωρούν στο κενό μέσα στο σώμα του ασθενούς χωρίς αίσθημα δυσφορίας, ενώ θα μπορεί να προσαρμόζεται όταν ο χρήστης είναι αφυδατωμένος μετά από τρέξιμο ή περπάτημα.

Αυτή τη στιγμή δοκιμάζεται η αντοχή τους στη ραδιενέργεια στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και ίσως να χρησιμοποιηθούν στην αποστολή της NASA στον Άρη το 2020, αφού μπορούν να αντέξουν σε πληθώρα εχθρικών περιβαλλόντων. “Κάνουμε την επιστημονική φαντασία πραγματικότητα” δηλώνει και ανυπομονεί για την ώρα που θα χρησιμοποιηθεί το υλικό σε robots στο διάστημα, σε ζώνες πυρηνικής καταστροφής και σε άλλα μέρη όπου η ανθρώπινη παρουσία δεν είναι ασφαλής.