Warren Buffet: Η AI είναι σαν την ατομική βόμβα – Δεν υπάρχει επιστροφή

Εμφατικές δηλώσεις από τον φημισμένο επενδυτή
10 Μαΐου 2023 16:26
Warren Buffet: Η AI είναι σαν την ατομική βόμβα – Δεν υπάρχει επιστροφή

Στην πρόσφατη ετήσια συνάντηση των επενδυτών της Berkshire Hathaway, ο φημισμένος επενδυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Warren Buffet και ο Charlie Munger, ο 99χρονος αντιπρόεδρός της, κλήθηκαν να μοιραστούν τις σκέψεις τους σχετικά με τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης (AI) στη χρηματιστηριακή αγορά και στην κοινωνία στο σύνολό της.

Ο Buffet αναγνώρισε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης να φέρει τεράστιες αλλαγές, δηλώνοντας ότι μπορεί να "αλλάξει τα πάντα στον κόσμο" και ότι είναι ικανή να πραγματοποιήσει "αξιοσημείωτα πράγματα". Ωστόσο, εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με τις εκτεταμένες συνέπειες της χρήσης AI και τους πιθανούς κινδύνους της. Κάνοντας συγκρίσεις με τη δημιουργία της ατομικής βόμβας, ο Buffet επικαλέστηκε ένα quote του Άλμπερτ Αϊνστάιν, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Συγκεκριμένα, ο Buffet είπε ότι "δεν θα μπορέσουμε να αναιρέσουμε την ανακάλυψη της" και άρχισε να συγκρίνει τους πιθανούς κινδύνους της με τους κινδύνους που προέκυψαν όταν εφευρέθηκε η ατομική βόμβα. Ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway εξήγησε ότι, ενώ η δημιουργία της ατομικής βόμβας ήταν "εξαιρετικά σημαντική", είναι αμφίβολο αν ήταν "καλή" για τα επόμενα "200 χρόνια".

Από την άλλη πλευρά, ο Charlie Munger είχε μια πιο επιφυλακτική οπτική για την τεχνητή νοημοσύνη. Υποβάθμισε το hype που περιβάλλει την AI και τις δυνατότητές της να φέρει επανάσταση σε διάφορες πτυχές της κοινωνίας. Ο Munger τόνισε την αξία της παραδοσιακής νοημοσύνης, δηλώνοντας ότι έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και συνεχίζει να αποτελεί κρίσιμο παράγοντα σε διάφορους τομείς.