O “νονός της ΑΙ“ προειδοποιεί για το μέλλον της αφότου αποχώρησε από τη Google
Ο Τζέφρι Χίντον (Geoffrey Hinton), ένας Βρετανοκαναδός ψυχολόγος και πληροφορικός που θεωρείται ευρέως ως ο "νονός της τεχνητής νοημοσύνης" (AI), ανακοίνωσε την παραίτησή του από την Google, λέγοντας ότι πλέον έχει μετανιώσει για το έργο του και θέλει να μιλήσει ελεύθερα για τους πιθανούς κινδύνους της AI.
Την ανακοίνωση αυτή έκανε τη περασμένη Δευτέρα, μέσω του Twitter του, λέγοντας τα εξής: "Έφυγα για να μπορώ να μιλάω για τους κινδύνους της Τεχνητής Νοημοσύνης χωρίς να σκέφτομαι πώς αυτό επηρεάζει την Google. Η Google έχει δράσει πολύ υπεύθυνα".
Ο 75χρονος Χίντον, ο οποίος εργαζόταν στη Google από το 2013 ως διακεκριμένος ερευνητής και μηχανικός, δήλωσε στους New York Times ότι ανησυχεί για τους αυξανόμενους κινδύνους της τεχνητής νοημοσύνης, ιδίως από "κακούς παράγοντες" που θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για κακόβουλους σκοπούς.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στους Times, ο Χίντον επανέλαβε τις ανησυχίες του σχετικά με το ενδεχόμενο η τεχνητή νοημοσύνη να καταργήσει θέσεις εργασίας και να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου πολλοί "δεν θα μπορούν πλέον να γνωρίζουν τι είναι αλήθεια". Επεσήμανε επίσης τον εκπληκτικό ρυθμό προόδου, που υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που ο ίδιος και άλλοι είχαν προβλέψει.
"Η ιδέα ότι αυτό το πράγμα θα μπορούσε πραγματικά να γίνει πιο έξυπνο από τους ανθρώπους - λίγοι άνθρωποι το πίστευαν αυτό", δήλωσε ο Hinton στη συνέντευξη. "Αλλά ο περισσότερος κόσμος πίστευε ότι ήταν πολύ μακριά. Και εγώ πίστευα ότι ήταν πολύ μακριά. Πίστευα ότι ήταν 30 έως 50 χρόνια ή ακόμα περισσότερο μακριά. Προφανώς, δεν το πιστεύω πλέον αυτό".
"Αυτή τη στιγμή, παρατηρούμε πράγματα όπως το GPT-4 να επισκιάζει ένα άτομο στο ποσό των γενικών γνώσεων που έχει και το επισκιάζει κατά πολύ. Όσον αφορά τη λογική, δεν είναι τόσο καλό, αλλά μπορεί ήδη να κάνει απλή λογική. Και δεδομένου του ρυθμού προόδου, αναμένουμε ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν αρκετά γρήγορα. Οπότε πρέπει να ανησυχούμε γι' αυτό. Αυτή τη στιγμή, δεν είναι πιο έξυπνοι από εμάς, απ' όσο μπορώ να πω. Αλλά νομίζω ότι σύντομα μπορεί να γίνουν", δήλωσε στους New York Times.
Ο Χίντον αναγνωρίζεται ευρέως για την πρωτοποριακή έρευνά του στον τομέα του deep learning και των νευρωνικών δικτύων, τα οποία αποτελούν τις βασικές τεχνολογίες πίσω από πολλές τρέχουσες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως η επεξεργασία φυσικής γλώσσας, η αναγνώριση ομιλίας και τα αυτόνομα αυτοκίνητα. Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις για τη συμβολή του στην τεχνητή νοημοσύνη, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου Turing το 2019, το οποίο θεωρείται το βραβείο Νόμπελ της πληροφορικής.
"Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερες συζητήσεις για το θέμα αυτό. Και νομίζω ότι πρέπει να έχουμε μεγαλύτερη επιμόρφωση του κοινού σχετικά με αυτό. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει", ανέφερε επίσης ο Hinton.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.