Τράπεζες χρόνου: Το trend συναλλαγών χωρίς χρήματα

Γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς
02 Μαΐου 2023 09:46
Τράπεζες χρόνου: Το trend συναλλαγών χωρίς χρήματα

Το time banking φαίνεται πως γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, με περισσότερους ανθρώπους να πραγματοποιούν συναλλαγές οι οποίες δε βασίζονται στο χρήμα. Για να καταλάβετε τι είναι η τραπεζική χρόνου θα χρησιμοποιήσουμε ένα παράδειγμα.

Η Coral Sunone είναι μία βουδίστρια μοναχή στην Μιανμάρ και χρειαζόταν κάποιες στυλιστικές συμβουλές. Ωστόσο δεν είχε τα χρήματα να προσλάβει έναν στυλίστα. Χρησιμοποίησε λοιπόν ένα website με την ονομασία TimeRepublik, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως “μία τράπεζα χρόνου για την εποχή του internet”. Εκεί, γνώρισε την Cherish Cullison, μία επαγγελματία στυλίστρια από την Νέα Υόρκη. Μέσω Zoom, η Cherish βοήθησε την Coral να ανανεώσει την γκαρνταρόμπα της και με τη σειρά της η Coral έδωσε στην Cherish μερικά μαθήματα διαλογισμού.

Με στυλίσταρε πολύ καλά. Κανένα ποσό χρημάτων δεν μπορεί να πληρώσει αυτή τη συναλλαγή. Είναι ανεκτίμητη επειδή βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Η προσδοκία των χρημάτων έχει βγει από την εξίσωση. Αντιθέτως, βρίσκεις την ουσία των πραγμάτων και ανακαλύπτεις κάτι που πιστεύω ότι είναι μεγαλύτερο από τα χρήματα.

Η TimeRepublik προέρχεται από την Ελβετία, με την πρώτη έκδοση να κυκλοφορεί το 2012, αλλά επεκτάθηκε διεθνώς τα δύο τελευταία χρόνια. Η χρήση του site είναι δωρεάν. Οι χρήστες προσφέρουν μία υπηρεσία κερδίζοντας έτσι ένα “TimeCoin”, το οποίο αντιστοιχεί σε 15 λεπτά χρόνου για οποιαδήποτε υπηρεσία προσφέρουν, είτε το κούρεμα του γκαζόν, είτε μαθήματα πιάνο κλπ. Απλά διαφημίζουν τι προσφέρουν και πόσο θα χρειαστεί σε TimeCoins.

Θέλαμε να απομακρυνθούμε από τις οικονομικές συναλλαγές και να βρούμε κάτι το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Πιστεύουμε πως μόνο μέσω των σχέσεων, μπορεί να κερδίσεις την εμπιστοσύνη ενός άλλου ανθρώπου.

Με έδρα το Λουγκάνο της Ελβετίας και με γραφεία και στη Νέα Υόρκη, η TimeRepublik έχει σήμερα πάνω από 100.000 χρήστες από όλο τον κόσμο. Το κέρδος της το βγάζει προσφέροντας την υπηρεσία σε εταιρίες, οι οποίες το προσφέρουν έπειτα στο προσωπικό τους σαν παροχή της εταιρίας.

Η έννοια της τραπεζικής χρόνου δεν είναι νέα και υπάρχει από τον 19ο αιώνα. Ωστόσο τώρα απευθύνεται σε ένα νέο κοινό με τη βοήθεια του internet.

Στο Κάρντιφ του Ηνωμένου Βασιλείου, το Tempo Time Credits λειτουργεί λίγο διαφορετικά. Οι χρήστες, αντί να κερδίζουν χρόνο τον οποίο μπορούν να εξαργυρώσουν για να τους κάνει κάποιος άλλος μία εργασία, κερδίζουν κουπόνια που μπορούν να εξαργυρώσουν σε τοπικές επιχειρήσεις, γυμναστήρια, σινεμά και άλλα. Λειτουργεί πρακτικά σαν ένας τρόπος προσέλκυσης και ανταμοιβής εθελοντών και χρησιμοποιείται από τις τοπικές αρχές για να βοηθηθούν να αναπτύξουν κοινωνικά προγράμματα. Το 2022 υπήρχαν 10.731 ενεργοί εθελοντές στο Κάρντιφ και περίπου 1.100 εμπλεκόμενες επιχειρήσεις. Μία μελέτη έδειξε πως το 84% των συμμετεχόντων ένιωθαν πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.

Tags: