Το JUICE της ESA θα εξερευνήσει την κατοικησιμότητα των δορυφόρων του Δία

Επιτυχής η εκτόξευση
18 Απριλίου 2023 10:23
Το JUICE της ESA θα εξερευνήσει την κατοικησιμότητα των δορυφόρων του Δία

Η ESA (European Space Agency) εκτόξευσε επιτυχώς το διαστημικό σκάφος JUICE για να μελετήσει τους παγωμένους δορυφόρους του Δία. Η αποστολή Jupiter Icy Moons Explorer θα επισκεφθεί τους τρεις μεγαλύτερους δορυφόρους του Δία, την Ευρώπη, την Καλλιστώ και τον Γανυμήδη. Σκοπός του JUICE είναι να διερευνήσει κατά πόσο μπορεί να είναι κατοικήσιμοι αυτοί οι δορυφόροι, ένα ερώτημα που βασανίζει τους αστρονόμους από τη δεκαετία του ’90, όταν η αποστολή Galileo αποκάλυψε την ύπαρξη ωκεανών κάτω από την επιφάνεια των δορυφόρων.

Η εκτόξευση του JUICE έλαβε χώρα την Παρασκευή στο διαστημοδρόμιο της Γαλλικής Γουιάνας στη Νότια Αμερική. Το σκάφος αποκόπηκε από τον πύραυλο Ariane 5 και ανέπτυξε τα τεράστια ηλιακά πάνελ του 27 μέτρων, ξεκινώντας το οκταετές ταξίδι του προς τον Δία.

Το JUICE θα κάνει το πρώτο πέρασμα από τη Γη και τη Σελήνη τον Αύγουστο του 2024 για να επιταχύνει με βαρυτική υποβοήθηση. Θα συνεχίσει προς το εσωτερικό του Ηλιακού συστήματος με πέρασμα από την Αφροδίτη το 2025 και δύο ακόμα περάσματα από τη Γη το 2026 και το 2029. Τότε θα έχει αρκετή ισχύ για να φτάσει στο σύστημα του Δία το 2031.

Το ταξίδι σχεδιάστηκε για να εξοικονομήσει όσο περισσότερα καύσιμα γίνεται, επειδή το JUICE θα χρειαστεί τα καύσιμα για τις μανούβρες του στο Δία, καθώς θα πραγματοποιήσει 35 περάσματα από τους τρεις δορυφόρους. Σε αυτήν την απόσταση, τα τεράστια ηλιακά πάνελ θα παράγουν μόλις μερικές εκατοντάδες watts και ακόμα και η λειτουργία των επιστημονικών οργάνων πρέπει να γίνεται με οικονομία.

Ο θησαυρός δεδομένων που θα προσφέρει το JUICE της ESA θα επιτρέψει στην επιστημονική κοινότητα παγκοσμίως να αποκαλύψει τα μυστήρια του συστήματος του Δία, να εξερευνήσει τη φύση και την κατοικησιμότητα των ωκεανών σε άλλους κόσμους και να απαντήσει σε ερωτήσεις που δεν έχουμε κάνει ακόμα, για τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων.