Τέλος και επίσημα για την Ε3 μετά από 28 χρόνια ιστορικής παρουσίας

Η ESA έδωσε σήμερα το στερνό ανακοινωθέν
12 Δεκεμβρίου 2023 17:35
Τέλος και επίσημα για την Ε3 μετά από 28 χρόνια ιστορικής παρουσίας

Μια θλιβερή μέρα στην ιστορία της gaming βιομηχανίας γράφεται σήμερα, αν και λίγο-πολύ ήταν προδιαγεγραμμένη εδώ και καιρό.

Πριν από λίγο, η ESA ανακοίνωσε πως βάζει οριστικά το τέλος της Ε3, της άλλοτε διασημότερης και μεγαλύτερης gaming έκθεσης του κόσμου, η οποία λάμβανε παραδοσιακά χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Λος Άντζελες (Los Angeles Convention Centre). 

Η στερνή ανακοίνωση ήρθε 28 χρόνια μετά την πρώτη έκθεση της Electronic Entertainment Expo που έλαβε χώρα τον Μάιο του 1995. Στην λιτή ανακοίνωσή της, η Entertainment Software Association μέσα από τις σελίδες της στα social media έγραψε:

Μετρώντας πάνω από δύο δεκαετίες Ε3, η κάθεμιά μεγαλύτερη από την προηγούμενη, ήρθε η ώρα να σας πούμε αντίο. 

Σας ευχαριστούμε για τις αναμνήσεις. GGWP. 

 

Σε εκτενέστερο δελτίο Τύπου η ESA ανέφερε: "Ύστερα από δύο δεκαετίες λειτουργίας ως βιτρίνα για την gaming βιομηχανία, η ESA αποφάσισε να βάλει τέλος στην Ε3. Η ESA παραμένει επικεντρωμένη στην υπεράσπιση των εταιρειών-μελών της ESA και του εργατικού δυναμικού της βιομηχανίας που τροφοδοτούν καθημερινά τον θετικό πολιτιστικό και οικονομικό αντίκτυπο".

Τον περασμένο Μάρτιο είχε γνωστοποιηθεί ότι η ESA ακύρωσε την Ε3 2023, με την δικαιολογία ότι "δεν συγκέντρωσε το απαραίτητο ενδιαφέρον, ώστε να διεξαχθεί με τέτοιον τρόπο που θα αναδεικνύει το μέγεθος, την ισχύ και το αντίκτυπο στη βιομηχανία.", χωρίς να αναφέρει -για πρώτη φορά- ότι η έκθεση θα επιστρέψει του χρόνου. 

Πρέπει να αναφερθεί ότι μετά την τελευταία δια ζώσης Ε3 του 2019, η πανδημία έπληξε σοβαρά το κύρος και την διοργάνωσή της. Kαι οι τρεις μεγάλοι του gaming, δηλαδή οι Microsoft, PlayStation και Nintendo, τα τελευταία χρόνια είχαν απομακρυνθεί από την Ε3. Πρώτη η Nintendo το 2011 όταν ξεκίνησε τα "Direct" και έπειτα η Sony όταν το 2019 απείχε από την Ε3, με αποτέλεσμα η Ε3 2018 να ήταν η τελευταία της παρουσία. Τελευταία, η Microsoft είχε ανακοινώσει ότι δε θα παρευρισκόταν στην Ε3 2023, η οποία λίγο καιρό μετά ακυρώθηκε.

Για την ιστορία, η Ε3 2020 ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας και παρά το ότι διεξήχθη μια ψηφιακή βερσιόν της το 2021, η Ε3 2022 ακυρώθηκε επίσης με σκοπό να επιστρέψει "δριμύτερη και ανανεωμένη". Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη και ούτε θα συμβεί πλέον ποτέ.

Παραδοσιακά, η Ε3 ήταν το επίκεντρο των gaming ανακοινώσεων. Ήταν το event που κάθε gamer περίμενε τον Ιούνιο ώστε να γίνουν οι μεγάλες ανακοινώσεις παιχνιδιών και εκεί που σχεδόν όλες οι κονσόλες των PlayStation, Nintendo και Xbox ανακοινώνονταν με φαντασμαγορικά reveals. Ως αποτέλεσμα της απουσίας της τα τελευταία χρόνια, εμφανίστηκε το εναλλακτικό νέο μεγάλο event του Summer Game Fest με διοργανωτή και παραγωγό τον Geoff Keighley των The Game Awards. 


Από πλευράς μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ε3 για τις μοναδικές, ανεπανάληπτες στιγμές, αναμνήσεις και ανακοινώσεις που μας χάρισε είτε την παρακολουθήσαμε από κοντά, είτε σε ατέλειωτα ξενύχτια μέσω livestreams, είτε παλιότερα από gaming περιοδικά. 

Tags: