Η ExxonMobil προέβλεψε με ακρίβεια την κλιματική αλλαγή πριν πέντε δεκαετίες

Και την αρνήθηκε χωρίς ντροπή
10 Απριλίου 2023 10:20
Η ExxonMobil προέβλεψε με ακρίβεια την κλιματική αλλαγή πριν πέντε δεκαετίες

Μία πρόσφατη έρευνα εσωτερικών εγγράφων της ExxonMobil, αποκαλύπτει πως η εταιρία γνώριζε με αριθμούς το μέλλον της κλιματικής αλλαγής από το 1977 – όταν ονομαζόταν τότε Exxon – και παρόλα αυτά το κράτησε μυστικό για σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Από το 2015, ερευνητικοί δημοσιογράφοι βρήκαν δεκάδες εσωτερικά έγγραφα από επιστήμονες της ExxonMobile, τα οποία έδειχνα με νούμερα πώς τα προϊόντα ορυκτών καυσίμων της εταιρίας συνέβαλαν στην παγκόσμια κλιματική κρίση. Παρόλα αυτά, η ExxonMobile συνέχισε να αρνείται την επιστήμη της κλιματικής αλλαγής για δεκαετίες.

Πρόσφατα, ερευνητές του Harvard εκτίμησαν κατά πόσο τα νούμερα των κλιματικών μοντέλων της ExxonMobil επαληθεύτηκαν από τις σύγχρονες επιστημονικές έρευνες. Βρήκαν λοιπόν πως το 63% από τις κρυφές εκτιμήσεις της εταιρίας του 1977 και το 93% του 2003, ήταν σωστές.

Τα ευρήματά μας, δείχνουν πως η ExxonMobil δεν ήξερε απλά “κάτι” για την παγκόσμια υπερθέρμανση δεκαετίες πριν, αλλά ήξερε όσα ξέρουν οι ακαδημαϊκοί και κυβερνητικοί επιστήμονες σήμερα. Η Exxon Mobil πρόβλεψε με ακρίβεια την απειλή της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα οργάνωσε το λόμπι της και την προπαγάνδα με καμπάνιες που καθυστερούσαν τη δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Η ανάλυση βασίστηκε σε 32 εσωτερικά έγγραφα των επιστημόνων της Exxon και της ExxonMobil μεταξύ 1977 και 2002 (η Exxon συγχωνεύτηκε με την Mobil Oil Corp το 1999). Έπειτα, τα δεδομένα συγκρίθηκαν με 72 ανεξάρτητα, peer-reviewed papers των επιστημόνων της ExxonMobil που παράχθηκαν μεταξύ 1982 και 2013.

Κατά μέσο όρο, η ExxonMobil πρόβλεψε ρυθμό υπερθέρμανσης 0.2 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία, το ίδιο δηλαδή με τις εκτιμήσεις ανεξάρτητων επιστημόνων και κυβερνήσεων στα δικά τους μοντέλα. Οι επιστήμονες της ExxonMobil, δεδομένου του ρυθμού αύξησης των ανθρωπογενών ρύπων, πρόβλεψαν επίσης πως τα πρώτα σημάδια της κλιματικής κρίσης θα αρχίσουν να γίνονται εμφανή στις αρχές του αιώνα.

Παρόλα αυτά, οι εκπρόσωποι της ExxonMobil αρνιόντουσαν πεισματικά την πραγματικότητα. Επί πέντε δεκαετίες η εταιρία προσπαθούσε να σπείρει την αμφιβολία για την κλιματική αλλαγή, ισχυριζόμενη πως τα κλιματικά μοντέλα έχουν πολλούς αστάθμητους παράγοντες για να είναι αξιόπιστα. Το 1999, ο CEO της εταιρίας ισχυρίστηκε πως τα κλιματικά μοντέλα βασίζονταν "απλά σε εικασίες".

Αυτό είναι τα καρφί στο φέρετρο της ExxonMobil και στους ισχυρισμούς της πως κατηγορήθηκε αδίκως για κλιματικές παρανομίες. Η ανάλυσή μας δείχνει πως τα ίδια τα δεδομένα της ExxonMobil έρχονται σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις της, όπου υπέρβαλε για τους αστάθμητους παράγονες, κατηγόρησε τα κλιματικά μοντέλα, δημιούργησε το μύθο της παγκόσμιας ψύχρανσης και επικαλούταν άγνοια όταν η ανθρωπογενής παγκόσμια υπερθέρμανση ήταν μετρήσιμη, ενώ ταυτόχρονα έμεινε σιωπηλή μπροστά στην απειλή των εγκαταλελειμμένων στοιχείων των ορυκτών καυσίμων.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Science.