Τι αποκάλυψε για το Twitter το άνοιγμα του αλγορίθμου του στο κοινό;

Πόσο open source είναι τελικά;
08 Απριλίου 2023 10:43
Τι αποκάλυψε για το Twitter το άνοιγμα του αλγορίθμου του στο κοινό;

Ο Elon Musk είχε υποσχεθεί πως θα κάνει open source τον αλγόριθμο του Twitter και την προηγούμενη εβδομάδα τήρησε αυτήν την υπόσχεση, δημοσιεύοντας τον κώδικα της “For You” κατηγορίας του Twitter στο GitHub.

Διάφοροι προγραμματιστές έσπευσαν να αναλύσουν τον κώδικα και έτσι δεν αργήσαμε να μάθουμε πως ο Elon Musk και άλλες επιφανείς προσωπικότητες, έχουν τη δική τους κατηγορία η οποία τους κάνει να εμφανίζονται πιο συχνά στο For You των χρηστών της πλατφόρμας.

Πέρα από αυτό όμως δεν υπήρξαν άλλες αποκαλύψεις για το πώς λειτουργεί ο αλγόριθμος του Twitter. Αυτό οφείλεται όμως στο γεγονός πως ο κώδικας του Twitter που δόθηκε στη δημοσιότητα είχε παραλείψει σημαντικές πληροφορίες για το πώς δουλεύει πραγματικά ο αλγόριθμος, σύμφωνα πάντα με τους μηχανικούς που το μελέτησαν.

Ο κώδικας που μοιράστηκε το Twitter ήταν μία έντονα λογοκριμένη μορφή του αλγόριθμου του Twitter, καθώς δεν περιλάμβανε κάθε σύστημα που παίζει ρόλο στις προτάσεις του Twitter. – Sol Messing, καθηγητής στο Center for Social Media and Politics του New York University

Το Twitter είπε πως δεν έδωσε στη δημοσιότητα κώδικα που αφορά διαφημίσεις και συστήματα ασφαλείας, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει κακόβουλους από το να το εκμεταλλευτούν. Δεν έδωσε επίσης στη δημοσιότητα τα μοντέλα που χρησιμοποιεί για να εκπαιδεύσει τον αλγόριθμο, για να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Το μοντέλο που καθοδηγεί το πιο σημαντικό κομμάτι του αλγορίθμου δεν έχει γίνει open source. Οπότε το πιο σημαντικό κομμάτι του αλγορίθμου είναι ακόμα ακατανόητο. – Sol Messing

Έχει την εντύπωση της διαφάνειας, αλλά δε μας δίνει πραγματικές πληροφορίες για το πώς δουλεύει ο αλγόριθμος. Δε μας λέει γιατί κάποια tweets καταπιέζονται και κάποια άλλα προβάλλονται σε όλους. Επίσης, η διακοπή πρόσβασης στο API, αποτρέπει τους ερευνητές από το να πραγματοποιήσουν τις δικές τους έρευνες. Έτσι, την ίδια στιγμή που το Twitter δίνει στη δημοσιότητα τον αλγόριθμό του, κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη έρευνα για τον κώδικά του.

Η δημοσίευση του αλγορίθμου έδειξε όμως ένα ενδιαφέρον στατιστικό, τη “φόρμουλα” για το πώς επηρεάζει κάθε είδους αλληλεπίδραση τον αλγόριθμo.

Αν το απλοποιήσουμε, κάθε fav (Twitter like) αξίζει μισό retweet, μία απάντηση αξίζει 27 retweets και μία απάντηση με σχόλιο από το χρήστη του tweet, αξίζει 75 retweets.