Σαν σήμερα πριν 50 χρόνια, έγινε η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο

Η τεχνολογία που έμελλε να αλλάξει τον κόσμο
03 Απριλίου 2023 10:45
Σαν σήμερα πριν 50 χρόνια, έγινε η πρώτη κλήση από κινητό τηλέφωνο

Στις 3 Απριλίου 1973, ο Marty Cooper βρέθηκε στη γωνία της Sixth Avenue στη Νέα Υόρκη κρατώντας ένα τηλεφωνικό κατάλογο στα χέρια του. Έπειτα, πληκτρολόγησε έναν αριθμό σε μία ογκώδη συσκευή κρεμ χρώματος, την οποία τοποθέτησε στο αυτί του καθώς οι περαστικοί τον κοιτούσαν με περιέργεια. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε μία κλήση από κινητό τηλέφωνο.

Ο Cooper εργαζόταν τότε ως μηχανικός στην Motorola και η κλήση έγινε προς το συνάδελφό του στην αντίπαλη εταιρία Bell Laboratories, για να του ανακοινώσει με περηφάνια πως τον καλούσε από “ένα προσωπικό, φορητό κινητό τηλέφωνο χειρός”. Αυτό που θυμάται, είναι η σιγή που κράτησε ο συνάδελφός του στην άλλη πλευρά της γραμμής.

Νομίζω πως έτριζε τα δόντια του”, λέει γελώντας ο 94χρονος Cooper. Η Bell Laboratories εκείνη την περίοδο είχε αφοσιωθεί στην ανάπτυξη ενός κινητού τηλεφώνου αυτοκινήτου.

Μπορείτε να το πιστέψετε; Ήμασταν παγιδευμένοι στα σπίτια μας και στα γραφεία μας από αυτό το καλώδιο χαλκού για πάνω από 100 χρόνια και τώρα θέλανε να μας παγιδέψουν στα αμάξια μας.

Παρόλο που η τεχνολογία των κινητών τηλεφώνων έχει αλλάξει άρδην, ο τρόπος που γίνονται οι κλήσεις δεν έχει αλλάξει πολύ. Το τηλέφωνο μετατρέπει τη φωνή σας σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο μεταφέρεται μέσω ραδιοκυμάτων σε μία κεραία. Η κεραία στέλνει τη φωνή σας στο άτομο το οποίο καλείτε, αντιστρέφοντας αυτή τη διαδικασία.

Η εμπορική εκδοχή της πρωτότυπης συσκευής που χρησιμοποίησε ο Cooper ήταν το Motorola Dynatac 8000X, το οποίο μάλιστα κυκλοφόρησε 11 ολόκληρα χρόνια μετά αυτήν την κλήση, δηλαδή το 1984. Ζύγιζε 790 γραμμάρια, τέσσερις φορές δηλαδή το βάρος του iPhone 14, ενώ το κόστος του σε σημερινή αντιστοιχία ήταν $11.700.

Βασικά πληκτρολογούσες το νούμερο και έκανες την κλήση. Δεν υπήρχαν μηνύματα ή κάμερα. Τριάντα λεπτά ομιλίας, 10 ώρες για να φορτίσει η μπαταρία, περίπου 12 ώρες χρόνου stand-by και μία κεραία 15 εκατοστών στην κορυφή.

Παρόλο που ο Cooper δεν περίμενε ποτέ πως τα κινητά τηλέφωνα θα εξελιχθούν σε υπερυπολογιστές χειρός, δεν είναι εντυπωσιασμένος από το design τους.

Νομίζω πως τα τηλέφωνα σήμερα δεν είναι βολικά. Σκεφτείτε το. Παίρνεις ένα κομμάτι πλαστικού και γυαλιού το οποίο είναι επίπεδο και το βάζεις στην καμπύλη του κεφαλιού σου. Το κρατάς στο χέρι σε μια πολύ άβολη θέση. Και όταν θες να κάνεις κάτι από αυτά τα υπέροχα πράγματα που κάνουν, πρέπει να κατεβάσεις πρώτα μια εφαρμογή.

Πιστεύει πως στο μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη είτε θα δημιουργεί είτε θα επιλέγει τις εφαρμογές του κάθε χρήστη ξεχωριστά, ανάλογα με τις προσωπικές του ανάγκες, ενώ μια μέρα θα παρακολουθεί την υγεία μας, θα μεγιστοποιεί την παραγωγικότητά μας και θα βελτιώσει τις ζωές μας σε τεράστιο βαθμό.