Ο CEO του TikTok “ίδρωσε“ από τις ερωτήσεις του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Ιδιαίτερα πιεστικοί στις ερωτήσεις τους οι νομοθέτες
24 Μαρτίου 2023 10:57
Ο CEO του TikTok “ίδρωσε“ από τις ερωτήσεις του Κογκρέσου των ΗΠΑ

Ο CEO του Twitter, Shou Chew, δεν είναι ο πρώτος επικεφαλής τεχνολογικής εταιρίας που κάθεται ενώπιον του Κογκρέσου για να απαντήσεις στις ερωτήσεις τους, ωστόσο για αυτόν ήταν η πρώτη φορά και μάλλον μία δυσάρεστη εμπειρία. Κλήθηκε λοιπόν να απαντήσει στις κατηγορίες περί σύνδεσης της εφαρμογής με κατασκοπεία από την Κίνα και περί ασφάλειας των εφήβων. Και ενώ προσπάθησε να υποβαθμίσει αυτές τις κατηγορίες, οι νομοθέτες δεν έμειναν ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις του και επέμεναν έντονα.

Το κλίμα της ακρόασης φάνηκε από την αρχή, όταν στον εναρκτήριο λόγο της, η επικεφαλής της επιτροπής, Cathy Rogers δήλωσε:

Η ByteDance ανήκει στο CCP (Κομουνιστικό Κόμμα Κίνας). Η ByteDance και το TikTok είναι ένα και το αυτό.

Ο Chew επανέλαβε πως “το TikTok δεν είναι πράκτορας της Κίνας” και επέμενε πολλές φορές στο Project Texas, το σχέδιο της εταιρίας να μην αποθηκεύονται εκτός ΗΠΑ τα δεδομένα των πολιτών της. Το Project Texas θα ολοκληρωθεί φέτος και θα κάνει μη προσβάσιμα τα δεδομένα των χρηστών των ΗΠΑ από εργαζομένους του TikTok σε άλλες χώρες.

Ωστόσο η επιτροπή το χαρακτήρισε ως ένα “μάρκετινγκ σχέδιο”, λέγοντας πως “απλά δεν είναι αποδεκτό” και πως “δεν περνάει το τεστ της μυρωδιάς”.

Ο Chew “ψήθηκε” για πάνω από πέντε ώρες από τους νομοθέτες, οι οποίοι απαιτούσαν απαντήσεις με ένα απλό ναι ή όχι σε περίπλοκες ερωτήσεις. Μία από αυτές ήταν αν η ByteDance ήταν κινεζική εταιρία. Ο Chew απάντησε πως είναι μία “παγκόσμια” εταιρία με Κινέζο ιδρυτή. Στην ερώτηση για το αν συμφωνεί με τη δήλωση πως η κινεζική κυβέρνηση διώκει τον πληθυσμό των Uighur στην Κίνα, ο Chew απάντησε πως “είναι πολύ ανησυχητικό να ακούς για όλα τα είδη κατάχρησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

Οι νομοθέτες εκνευρίστηκαν από την απάντησή του στην ερώτηση για το αν οι εργαζόμενοι της ByteDance κατασκόπευαν Αμερικανούς δημοσιογράφους.

Δε νομίζω πως η “κατασκοπεία” είναι ο σωστός τρόπος να το περιγράψουμε. Πρόκειται ουσιαστικά για μία εσωτερική έρευνα.

Πέρα από τα θέματα της εθνικής ασφάλειας πάντως, αρκετοί νομοθέτες εγείραν και το θέμα της ασφάλειας των εφήβων, ρωτώντας για τις πρακτικές ελέγχου του περιεχομένου και τα μέτρα που παίρνει το TikTok για τα viral “challenges”. Ο Chew ανέφερε τις πρόσφατες αναβαθμίσεις του TikTok σε αυτόν τον τομέα.

Ίσως η πιο αδύναμη άμυνα του Chew, ήταν η προσπάθειά του να ξεχωρίσει το TikTok από την ByteDance, αφού ο ίδιος ήταν ο CFO της τελευταίας και μετά από πίεση των νομοθετών παραδέχτηκε πως κατέχει μετοχές της ByteDance.

Στο τέλος του πεντάωρου όμως, η κατάθεσή του δε φάνηκε να πείθει τα μέλη της επιτροπής. Το μέλλον του TikTok στις ΗΠΑ παραμένει αβέβαιο.

Tags: