ΕΠΙΣΗΜΟ: Η Samsung απάντησε δημόσια μετά το σάλο για τις «ψεύτικες» φωτογραφίες του φεγγαριού

Πήρε θέση για τη viral ανάρτηση
16 Μαρτίου 2023 09:03
ΕΠΙΣΗΜΟ: Η Samsung απάντησε δημόσια μετά το σάλο για τις «ψεύτικες» φωτογραφίες του φεγγαριού

Όπως σας ενημερώσαμε, χαμός έγινε τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μια απόλυτα viral ανάρτηση ενός χρήστη στο Reddit, ο οποίος απέδειξε με έναν έξυπνο και σχετικά εύκολο στην αναπαραγωγή τρόπο πως οι φωτογραφίες του φεγγαριού που τραβάνε οι Samsung Galaxy συσκευές είναι κατά κάποιον τρόπο “fake”. Το θέμα πήρε τέτοιες διαστάσεις που πλέον ο τεχνολογικός κολοσσός αναγκάστηκε να πάρει θέση, κάνοντας μια ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, η Samsung εξήγησε πως ακριβώς δουλεύει το σύστημα ανίχνευσης του φεγγαριού που λειτουργεί παρασκηνιακά στις πρόσφατες Galaxy ναυαρχίδες. Συνοπτικά, αν έχετε ενεργοποιημένη τη λειτουργία Scene Optimizer, το smartphone κάνει χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να ανιχνεύει πότε επιχειρείτε να τραβήξετε μια φωτογραφία της Σελήνης, όταν το ζουμ είναι 25Χ ή περισσότερο. Τότε, η τεχνολογία μειώνει τη φωτεινότητα και καταγράφει πολλαπλά καρέ για να παράγει μια εικόνα με όσο το δυνατόν λιγότερο θόρυβο. Στη συνέχεια πράγματι χρησιμοποιείται ένα νευρωνικό δίκτυο, το οποίο βελτιώνει τη λεπτομέρεια χρησιμοποιώντας εξωτερικές εικόνες υψηλής ανάλυσης του φεγγαριού που δεν έχει τραβήξει ο χρήστης.

Η Samsung τονίζει ότι η τεχνολογία της δεν λειτουργεί εάν προσπαθείτε να τραβήξετε το φεγγάρι όσο καλύπτεται από σύννεφα ή αν χρησιμοποιήσετε μια εικόνα που δεν έχει τραβηχτεί στη Γη. Η Σελήνη είναι σε κλειδωμένη τροχιά με τον πλανήτη, οπότε βλέπουμε πάντα την ίδια επιφάνεια (εκτός αν κάποιος πάει στο διάστημα).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε την επίσημη σύγκριση που έδωσε στα φώτα της δημοσιότητας η εταιρία, δείχνοντας την πραγματική φωτογραφία που τραβάει η συσκευή, δίπλα-δίπλα με τη βελτιωμένη εικόνα που παράγεται όταν το Scene Optimizer είναι ενεργοποιημένο.

Άρα τι ισχύει; Είναι τελικά οι φωτογραφίες του φεγγαριού ψεύτικες ή όχι; Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση…

Πράγματι το Samsung Galaxy S23 Ultra διαθέτει ένα εξαιρετικό σύστημα καμερών με εντυπωσιακό zoom, που μπορεί να φτάσει πολύ κοντά στο φεγγάρι. Η φωτογραφία που παράγεται δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως εντελώς ψεύτικη, αφού όντως χρησιμοποιεί τα καρέ που τράβηξε το κινητό ως βάση. Από την άλλη, δεν είναι και εντελώς αληθινή, μιας και το τελικό αποτέλεσμα είναι τρομερά διαφορετικό, αφού ο AI αλγόριθμος δεν ενισχύει απλά τα όσα έχει απαθανατίσει το smartphone (π.χ. με πολλαπλές διαδοχικές λήψεις), αλλά προσθέτει και λεπτομέρειες από εξωτερικές «reference» φωτογραφίες ακραίας ανάλυσης.

Το επίσημο γράφημα της Samsung που εξηγεί τον τρόπο προσθήκης λεπτομερειών στις φωτογραφίες του φεγγαριού:

Μάλιστα, η Samsung παραδέχεται ότι όντως το Scene Optimizer μερικές φορές το παρακάνει (όπως στην περίπτωση του Reddit χρήστη που το ξεγέλασε, φωτογραφίζοντας την οθόνη του υπολογιστή του όταν έκλεισε τα φώτα και αντί να πάρει μια θολή εικόνα, πήρε κάτι που πολύ απλά δεν υπήρχε στην οθόνη του). Συγκεκριμένα, η επίσημη ανάρτηση της εταιρίας κλείνει λέγοντας:

Η Samsung συνεχίζει να βελτιώνει το Scene Optimizer για να μειώσει κάθε πιθανή σύγχυση που μπορεί να προκύψει μεταξύ της λήψης μιας φωτογραφίας του πραγματικού φεγγαριού και μιας εικόνας του φεγγαριού.

Tags: