Πύραυλος της Ιαπωνίας αυτοκαταστράφηκε στο διάστημα

Μετά από αποτυχημένη εκτόξευση
07 Μαρτίου 2023 10:12
Πύραυλος της Ιαπωνίας αυτοκαταστράφηκε στο διάστημα

Η ιαπωνική JAXA επιχείρησε τη δεύτερη εκτόξευση του πυραύλου H3 μετά την πρώτη αποτυχημένη. Δυστυχώς και αυτή δεν είχε επιτυχία, φέρνοντας τα σχέδια της Ιαπωνίας για το διάστημα, πίσω από το χρονοδιάγραμμά της.

Ο πύραυλος κατάφερε να εκτοξευτεί, αλλά η JAXA αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει το σύστημα αυτοκαταστροφής λίγα λεπτά αργότερα, αφού ο κινητήρας του δεύτερου σταδίου του H3 δεν κατάφερε να ενεργοποιηθεί. Σύμφωνα με την JAXA, η εντολή αυτοκαταστροφής δόθηκε στις 10:52 ώρα Ιαπωνίας, επειδή “δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να καταφέρει να φέρει εις πέρας την αποστολή”.

Ο H3 κατασκευάστηκε από την Mitsubishi Heavy Industries, υπό ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε από το 2013 και κόστισε πάνω από 200 δισεκατομμύρια. Η ελπίδα της JAXA ήταν να εκτοξευτεί ο πύραυλος το 2020, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει σε τροχιά. Με ύψος 63 μέτρων και διάμετρο 5.2 μέτρων, είναι ο πρώτος πύραυλος της Ιαπωνίας μετά από 20 χρόνια και αποτελεί το διάδοχο του πυραύλου H2A.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Fumio Kishida, έχει χαρακτηρίσει τον H3 ως “κρίσιμο στην εθνική ασφάλεια και στη βιομηχανία” της χώρας, καθώς κατασκευάστηκε για να δώσει μία ανεξαρτησία στην Ιαπωνία στην εκτόξευση δορυφόρων, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος της κάθε εκτόξευσης σε μόλις $50 εκατομμύρια.

Τα αίτια της αποτυχημένης εκτόξευσης ερευνώνται. Ο πύραυλος H3 μετέφερε το δορυφόρο ALOS-3, ο οποίος διέθετε εργαλεία διαχείρισης καταστροφών τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα για την παρατήρηση των περιοχών που έχουν πληγεί. Πληροφορίες του Reuters αναφέρουν πως διέθετε επίσης έναν πειραματικό αισθητήρα υπερύθρων ο οποίος θα μπορούσε να εντοπίζει εκτοξεύσεις βαλιστικών πυραύλων από την Βόρεια Κορέα.

Tags: