Roscosmos: Μέσα στην εβδομάδα η αποστολή διάσωσης στον ISS

Μετά τη διαρροή ψυκτικού υγρού σε δύο σκάφη
20 Φεβρουαρίου 2023 09:43
Roscosmos: Μέσα στην εβδομάδα η αποστολή διάσωσης στον ISS

Η Roscosmos όρισε την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου ως την ημερομηνία στην οποία θα στείλει ένα σωστικό σκάφος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό για να παραλάβει τους τρεις αστροναύτες οι οποίοι ήταν προγραμματισμένο να γυρίσουν στη Γη το Δεκέμβριο. Το σκάφος Soyuz θα εκτοξευτεί χωρίς πλήρωμα, για να παραλάβει του κοσμοναύτες Dmitri Petelin, Sergey Prokopyev και τον αστροναύτη της NASA, Frank Rubio από τον ISS.

Η αποστολή διάσωσης καθυστέρησε όταν το σκάφος τροφοδοσίας Progress 82 το οποίο βρισκόταν στον ISS από τον Οκτώβριο, ξεκίνησε να χάνει και αυτό ψυκτικό υγρό. Ο λόγος της διαρροής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Άγνωστος παραμένει και ο λόγος της πρώτης διαρροής του Soyuz σκάφους που μετέφερε το Σεπτέμβριο τους αστροναύτες στον ISS και θα τους γυρνούσε πίσω το Δεκέμβριο. Παρόλο που εκτιμήθηκε πως χτυπήθηκε από μικρομετεωρίτη, η Roscosmos δεν έχει ανακοινώσει επίσημα ακόμα το λόγο της διαρροής.

Η διαρροή ψυκτικού υγρού στην κάψουλα Soyuz κατέστησε επικίνδυνη την επαναφορά των αστροναυτών στη Γη, αφού δεν μπορούσε να εξασφαλιστεί η ασφαλής θερμοκρασία στο εσωτερικό της κάψουλας κατά τη διάρκεια της επανεισόδου στην ατμόσφαιρα. Όσον αφορά το Progress 82, αποσυνδέθηκε από το σταθμό την Παρασκευή και αναμένεται να καεί στην ατμόσφαιρα σήμερα.

Η αποστολή διάσωσης της Roscosmos θα φτάσει στον ISS δύο μέρες πριν να φτάσει η προγραμματισμένη αποστολή Crew-6 της NASA, η οποία θα φέρει στο σταθμό δύο αστροναύτες της NASA, έναν των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και έναν κοσμοναύτη της Roscosmos.