Τα φίδια ακούν πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζετε

Και όχι μόνο με τις δονήσεις του εδάφους
18 Φεβρουαρίου 2023 10:39
Τα φίδια ακούν πολύ καλύτερα από ό,τι νομίζετε

Χωρίς κάποια εμφανή οπή για να δέχεται τα ακουστικά κύματα, τα φίδια θεωρούνται συχνά ως κωφά από τους ανθρώπους. Οι επιστήμονες γνωρίζουν φυσικά πως δεν είναι κωφά, αλλά η ακοή τους θεωρούνταν πάντα υποδεέστερη των άλλων αισθήσεών τους, όπως όραση και γεύση. Ωστόσο μία νέα έρευνα αποκαλύπτει πως η ακοή είναι σημαντική για την επιβίωσή τους.

Τα φίδια είναι πολύ ευαίσθητα, συνεσταλμένα πλάσματα τα οποία κρύβονται το μεγαλύτερο διάστημα και έτσι έχουμε να μάθουμε πολλά ακόμα για αυτά. Επειδή τα φίδια δεν έχουν εξωτερικά αυτιά, οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν πως είναι κωφά και μπορούν να νιώσουν μόνο τις δονήσεις μέσω του εδάφους και του σώματός τους.

Χρησιμοποιώντας 19 διαφορετικά είδη φιδιών, επιστήμονες του University of Queensland στην Αυστραλία δοκίμασαν ήχους μεταξύ 0 και 450 Hertz.

Αναπαρήγαμε έναν ήχο ο οποίος παρήγαγε δονήσεις στο έδαφος, ενώ οι δύο άλλοι ήχοι ήταν μόνο στον αέρα. Έτσι, μπορέσαμε να δοκιμάσουμε και τους δύο τύπους “ακοής” – της ακοής μέσω της επαφής του σώματος του φιδιού με το έδαφος και της ακοής μέσω του εσωτερικού αυτιού τους.

Διαφορετικά είδη φιδιών ανταποκρίθηκαν στους αερογενείς ήχους με διαφορετικούς τρόπους, αλλά αυτά που ανήκαν στο ίδιο γένος ανταποκρίθηκαν το ίδιο, αποκαλύπτοντας πως οι αντιδράσεις κληρονομούνται.

Μόνο ο πύθωνας κινούνταν προς τον ήχο, ενώ οι οχιές, τα καφέ φίδια και τα ταϊπάν απομακρύνονταν από την προέλευση του ήχου.

Ο πύθωνας με μήκος 2.7 μέτρα και βάρος 5 κιλά, έχει πολύ λίγους φυσικούς εχθρούς και φαίνεται φυσικό να είναι λιγότερο προσεκτικός από τα άλλα είδη με βάρος 40 γραμμάρια έως 2 κιλά.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως τα περισσότερα φίδια αντιδρούν στους αερογενείς ήχους με συμπεριφορά αποφυγής.

Ξέρουμε πολύ λίγα για το πώς τα περισσότερα είδη φιδιών συμπεριφέρονται σε διαφορετικές καταστάσεις σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Αλλά η μελέτη μας δείχνει πως ο ήχος παίζει σημαντικό ρόλο στη φαρέτρα των αισθήσεών τους.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE.

Tags: