Μία τεχνητή νοημοσύνη πέταξε ένα μαχητικό jet για 17 ώρες

Νέο ρεκόρ για την Lockheed Martin
14 Φεβρουαρίου 2023 10:32
Μία τεχνητή νοημοσύνη πέταξε ένα μαχητικό jet για 17 ώρες

Μία τεχνητή νοημοσύνη κατάφερε να πετάξει το Lockheed Martin VISTA X-62A για πάνω από 17 ώρες. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό μαχητικό σκάφος και το VISTA σημαίνει Variable Inflight Simulation Test Aircraft. Η τεχνητή νοημοσύνη του σκάφους μπορεί να προσομοιώσει χαρακτηριστικά επιδόσεων σκαφών και στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιμήθηκε έναν άνθρωπο πιλότο.

Πρόκειται για την πρώτη καταγεγραμμένη πτήση τακτικού αεροσκάφους από μία τεχνητή νοημοσύνη και ο στόχος ήταν να διερευνηθεί η δυνατότητα χρήσης της πλατφόρμας για να δοκιμαστούν διαφορετικά σχέδια αεροσκαφών τα οποία θα μπορούν να πετούν αυτόνομα.

Το VISTA θα μας επιτρέψει να αυξήσουμε την ανάπτυξη και τις δοκιμές των πιο εξελιγμένων τεχνικών τεχνητής νοημοσύνης με νέα μη επανδρωμένα σκάφη. Αυτή η προσέγγιση, σε συνδυασμό με στοχευμένες δοκιμές των σκαφών καθώς παράγονται, θα ωριμάσει ταχύτατα την αυτονομία των μη επανδρωμένων πλατφορμών και θα μας επιτρέψει να φέρουμε τακτικά σχετικές δυνατότητες στα πολεμικά σκάφη.

Οι 17 ώρες πτήσεις της AI έλαβαν χώρα το Δεκέμβριο και τώρα δόθηκαν στη δημοσιότητα. Το VISTA είναι ένα τροποποιημένο F-16D Block 30 Peace Marble II, το οποίο έχει αναβαθμιστεί με ηλεκτρονικά συστήματα Block 40.

Η Lockheed Martin τόνισε πως το VISTA θα παίξει καίριο ρόλο στην ταχεία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και οι δοκιμές θα συνεχιστούν στη βάση Edwards καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.