Γιγαντιαία χελώνα με τερματισμένη λίμπιντο έσωσε το είδος της από εξαφάνιση

Και τώρα αποσύρθηκε από την σκληρή αυτή δουλειά που μια χελώνα έπρεπε να κάνει
12 Ιανουαρίου 2023 18:04
Γιγαντιαία χελώνα με τερματισμένη λίμπιντο έσωσε το είδος της από εξαφάνιση

Κι όμως μια γιγαντιαία χελώνα, της οποίας η λίμπιντο και η όρεξη για...αναπαραγωγή ήταν τόσο μεγάλη, που οι επιστήμονες την εργαλειοποίησαν ώστε να σωθεί το υπό εξαφάνιση είδος της. 

Ο Ντιέγκο, η "χελώνα των Γκαλαπάγκος" όπως την αποκαλούν αλλιώς, αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του στο πρόγραμμα αναπαραγωγής του εθνικού πάρκου Γκαλαπάγκος στο νησί Σάντα Κρουζ, με τον υπουργό Περιβάλλοντος του Ισημερινού, Πάουλο Προάνιο Αντράντε, να χαρακτηρίζει την συνταξιοδότησή του ως το "τέλος μιας εποχής". 

Εδώ και δεκαετίες ο Diego αναπαράγονταν σε καθεστώς αιχμαλωσίας, αλλά στις 15 Ιουνίου του 2020 είναι που το πάρκο τον έβγαλε στη σύνταξη και τον έστειλε να ζήσει το υπόλοιπο των ημερών του, στο ακατοίκητο νησί Εσπανιόλα, μαζί με άλλες 14 αρσενικές χελώνες. Τώρα όμως η ιστορία του κάνει ξανά το γύρο του διαδικτύου, μιας και ζει ακόμη στο απομονωμένο του νησί, όντας πλέον 103 ετών και περίπου 80 κιλών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν οι φύλακες και υπεύθυνοι του πάρκου, ο Ντιέγκο έγινε πατέρας σε περίπου 800 χελώνες, δηλαδή το 40% των 2.000 χελωνών που ζουν εκεί, χάρη στην υψηλή του λίμπιντο.

Ο Jorge Carrion, διευθυντής του πάρκου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP: "Έχει συνεισφέρει ένα μεγάλο ποσοστό στη γενεαλογία που επιστρέφουμε στην Εσπανιόλα. Υπάρχει ένα αίσθημα ευτυχίας που έχουμε τη δυνατότητα να επαναφέρουμε αυτή τη χελώνα στη φυσική της κατάσταση".

Προκειμένου να προστατευθεί το ευαίσθητο οικοσύστημα του μικρού νησιού, ο Ντιέγκο και οι άλλες χελώνες με τις οποίες απελευθερώθηκε μαζί τέθηκαν σε καραντίνα, ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά τυχόν φυτών από το άλλο νησί. Η υπηρεσία του πάρκου πιστεύει ότι ο Ντιέγκο μεταφέρθηκε από τα Γκαλαπάγκος πριν από περίπου 80 χρόνια από μια επιστημονική αποστολή.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια, προτού μεταφερθεί στο νησί Σάντα Κρουζ πριν από περίπου 50 χρόνια. Εκεί εντάχθηκε σε πρόγραμμα αναπαραγωγής μαζί με άλλες 15 χελώνες. Όταν μεταφέρθηκαν για πρώτη φορά, υπήρχαν μόνο δύο αρσενικά και 12 θηλυκά του είδους του Ντιέγκο - Chelonoidis hoodensis ή η γιγαντιαία χελώνα του νησιού Χουντ - στο φυσικό τους περιβάλλον.

Οι γιγάντιες χελώνες είναι οι μακροβιότερες από όλα τα σπονδυλωτά, με μέσο όρο ζωής πάνω από 100 χρόνια. Η γηραιότερη που έχει καταγραφεί έζησε μέχρι τα 152 της χρόνια

Τα αυτόχθονα είδη ζώων που βρέθηκαν για πρώτη φορά στα Γκαλαπάγκος, συμπεριλαμβανομένων των ιγκουάνα και των χελωνών, λέγεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της Θεωρίας της Εξέλιξης του Καρόλου Δαρβίνου.

Tags: