Η Microsoft ετοιμάζει κολοσσιαία επένδυση $10 δις για χάρη του ChatGPT

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες
10 Ιανουαρίου 2023 23:01
Η Microsoft ετοιμάζει κολοσσιαία επένδυση $10 δις για χάρη του ChatGPT

Όπως φαίνεται η τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT που έγινε viral στο διαδίκτυο τις τελευταίες εβδομάδες, δεν έχει εντυπωσιάσει μόνο τους χρήστες των social media, αλλά και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Microsoft. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο ρεπορτάζ του Semafor, ο αμερικανικός κολοσσός βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε συζητήσεις για να επενδύσει -ξανά- στην OpenAI.

Αναλυτικότερα, η Microsoft θέλει να επενδύσει άλλα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI, η οποία πέρα από το ChatGPT είναι υπεύθυνη και για άλλες εντυπωσιακές τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως ο αλγόριθμος δημιουργίας εικόνων από περιγραφές κειμένου, DALL-E. Μάλιστα, η εξέλιξη αυτή έρχεται μόλις μερικές ημέρες μετά την αποκάλυψη πως η Microsoft σκοπεύει να συνδυάσει τη viral τεχνητή νοημοσύνη ChatGPT με την μηχανή αναζήτησης Bing, η οποία πιστεύει ότι μπορεί να της δώσει μια νέα ευκαιρία στην αναμέτρηση με τη Google.

Αν η μεγάλη αυτή επένδυση πραγματοποιηθεί, η Microsoft θα παίρνει το 75% των κερδών της OpenAI μέχρι να βγάλει πίσω τα χρήματα της αρχικής επένδυσης. Αφού εξασφαλίσει τα 10 δις, η Microsoft θα έχει στην κατοχή της το 49% της OpenAI.

Για την ιστορία, η Microsoft είχε ανακοινώσει επίσημα πέρυσι ότι σκοπεύει να ενσωματώσει στο Bing την τεχνητή νοημοσύνη δημιουργίας εικόνων Dall-E 2. Η σχέση των δύο εταιριών δεν είναι τυχαία φυσικά, αφού το 2019 η Microsoft είχε επενδύσει 1 δισεκατομμύριο στην OpenAI, συνάπτοντας μια συμφωνία πολλών χρόνων που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι όλες οι AI τεχνολογίες της θα τρέχουν στο Azure δίκτυο.

Σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, το ChatGPT είναι μια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης που έχει σχεδιαστεί για να μιμείται την ανθρώπινη συνομιλία με βάση τις υποδείξεις του χρήστη και μπορεί να απαντήσει σε ένα μεγάλο εύρος ερωτήσεων μιμούμενη το ανθρώπινο στυλ ομιλίας. Το αποτελέσματα είναι τόσο ρεαλιστικά που σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των New York Times, έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός» στα κεντρικά γραφεία της Google από τα τέλη του Νοεμβρίου, η οποία θεωρεί πως ένας τόσο φυσικός τρόπος απαντήσεων μπορεί να αλλάξει για πάντα το τι περιμένουν οι χρήστες από μια μηχανή αναζήτησης που μέχρι τώρα επιστρέφει απλά links σε άλλες σελίδες.