Οι καλύτερες φωτογραφίες του διαστήματος για το 2022

Πλανήτες, μαύρες τρύπες, νεφελώματα και άστρα
02 Ιανουαρίου 2023 10:41
Οι καλύτερες φωτογραφίες του διαστήματος για το 2022

Το 2022 είχε μερικές από τις εντυπωσιακότερες φωτογραφίες του διαστήματος, κυρίως χάρη στην εκτόξευση του James Webb Space Telescope. Στην εικόνα εξωφύλλου βλέπετε τον Δία με αντίστροφα χρώματα, ενώ αν προσέξετε φαίνονται και οι δακτύλιοί του.

Το νέο “μάτι” της ανθρωπότητας κατέγραψε το Νοέμβριο μία κοσμική κλεψύδρα. Πρόκειται για το φως το οποίο φωτίζει το νέφος L1527, 460 έτη φωτός από τη Γη. Στο κέντρο του, μία λεπτή οριζόντια γραμμή είναι ένας πρωτοαστέρας, ένα πολύ νεαρό άστρο που ακόμα συγκεντρώνει μάζα από το μητρικό μοριακό νέφος του.

Οι Στήλες της Δημιουργίας είναι ένα νέφος αερίων και σκόνης στο νεφέλωμα του Αετού, το οποίο ήταν ήδη διάσημο από τις φωτογραφίες του Hubble τη δεκαετία του ’90. Τώρα, οι εικόνες από το JWST μας πρόσφεραν εκπληκτική λεπτομέρεια.

Εντυπωσιακή ήταν και η καταγραφή της τεράστιας μαύρης τρύπας στο κέντρο του γαλαξία μας. Έχει μάζα ίση με 4 εκατομμύρια Ήλιους και το φωτεινό στεφάνι που βλέπετε γύρω από τη μαύρη τρύπα είναι υπέρθερμο υλικό.

Το JWST κατάφερε να καταγράψει και τους αρχαιότερους γαλαξίες που έχουμε βρει ποτέ, αφού δημιουργήθηκαν μόλις μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang.

Μία από τις πιο κοντινές φωτογραφίες της Ευρώπης, του δορυφόρου του Δία, προήλθε από το σκάφος Juno το οποίο πέρασε μόλις 352 χιλιόμετρα από την επιφάνειά της.

Το Solar Orbiter κατάφερε να φτάσει μέχρι την κορώνα του Ήλιου, όντας το μόνο ανθρώπινο κατασκεύασμα που “ακούμπησε” τον Ήλιο. Η εικόνα που μας έδωσε από το νότιο πόλο του άστρου μας είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Οι υπέρυθρες δυνατότητες απεικόνισης του JWST μας έδωσαν και μία μοναδική ματιά στο μακρινό Ποσειδώνα. Στην εικόνα φαίνονται και οι δακτύλιοι του μπλε πλανήτη.

Παρακάτω είναι η πρώτη εικόνα που κατέγραψε το JWST, μία συστάδα γαλαξιών ονόματι SMACS 0723. Το γεγονός πως μπορούμε να δούμε τόσο μακρινούς γαλαξίες οφείλεται στο φαινόμενο του βαρυτικού φακού, όπου οι μακρινές πηγές φωτός γίνονται ορατές λόγω της διάθλασης του φωτός από κοντινότερους σε εμάς γαλαξίες.

Η σύγκρουση δύο γαλαξιών η οποία είχε καταγραφεί από το Hubble, καταγράφηκε αυτή τη φορά από το JWST δίνοντάς μας πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Οι δύο γαλαξίες θα γίνουν ένα και η σύγκρουση παράγει νέα άστρα με ρυθμό 20 φορές ταχύτερο από αυτόν του δικού μας γαλαξία.

Μία από τις καλύτερες φωτογραφίες της Ιώ, του δορυφόρου του Δία, καταγράφηκε από το Jovian Infrared Auroral Mapper. Τα φωτεινά σημεία της εικόνας είναι ουσιαστικά ηφαιστειακή δραστηριότητα, η οποία τροφοδοτεί το βόρειο σέλας του Δία.

Το ραδιοτηλεσκόπιο MeerKat στη Νότια Αφρική κατέγραψε περίπου 1.000 γραμμές ακτίνων κοσμικών σωματιδίων στο κέντρο του γαλαξία μας. Οι γραμμές αυτές ήταν γνωστές για δεκαετίες αλλά οι επιστήμονες δε γνώριζαν πως ήταν τόσες πολλές.

Το Hubble μας έδωσε μία εικόνα του αρχαιότερου άστρου που έχουμε εντοπίσει ποτέ. Το Earendel έχει ηλικία 13 δισεκατομμυρίων ετών και ο εντοπισμός του κατέστη δυνατός πάλι χάρη στο φαινόμενο του βαρυτικού φακού. Είναι η κόκκινη κουκίδα που δείχνει το βέλος στην άκρη του κόκκινου τόξου.