Έρευνα δείχνει ότι η μουσική έχει και τα αρνητικά της στη διάθεσή σας

Ειδικά αν ακούτε συνεχώς λυπητερή μουσική
24 Δεκεμβρίου 2022 11:46
Έρευνα δείχνει ότι η μουσική έχει και τα αρνητικά της στη διάθεσή σας

Όσο η μουσική μπορεί να μας ανεβάσει τη διάθεση, το πώς σκεφτόμαστε και να μας εμπνεύσει άλλες φορές, άλλο τόσο μπορεί και να μας...ρίξει στα τάρταρα. Ειδικά όσον αφορά τη ψυχική μας διάθεση και αν ήδη έχει πάρει την κατιούσα.

Μια παλιότερη έρευνα του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Psychology of Music έριξε φως στο κομμάτι αυτό. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως το 17% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι ένιωθαν πιο λυπημένοι ως συνέπεια της ακρόασης λυπητερής μουσικής και όταν ήδη η διάθεσή τους ήταν ήδη σε χαμηλά επίπεδα. 

Το υπόλοιπο 74% όμως ανέφερε ότι δεν στεναχωρήθηκε ακούγοντας την ίδια λυπητερή μουσική. Η Δρ. Jenna Vyas-Lee δήλωσε χαρακτηριστικά:

Η ακρόαση θλιβερής ή γεμάτης θυμό μουσικής για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να αυξήσει την απελευθέρωση κορτιζόλης και να διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το αρνητικό συναίσθημα. Μπορεί ακόμη και να ενεργοποιήσει τα συστήματα ανίχνευσης απειλών στον εγκέφαλο."

Ο τρόπος με τον οποίο κάποιος ακούει μουσική, ο τρόπος με τον οποίο αλληλεπιδρά με την επιλογή της μουσικής του και το πόσο επανειλημμένα ακούει ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής είναι πιθανώς το κλειδί για τις επιπτώσεις που προκύπτουν στη συναισθηματική του υγεία".

Επομένως ίσως να σας κάνει καλό το να ακούσετε μια μουσική που θα σας ανεβάζει τη διάθεση, όταν δε νιώθετε και πολύ καλά, παρά να συνεχίσετε στο ίδιο mood και να σας πάρει περισσότερο από κάτω.

Tags: