Μένει ο σκύλος σας ξύπνιος αντί να κοιμάται; Έρευνα αποκαλύπτει τι συμβαίνει πραγματικά

Έχουν οι σκύλοι ανησυχίες όπως οι άνθρωποι;
01 Δεκεμβρίου 2023 16:00
Μένει ο σκύλος σας ξύπνιος αντί να κοιμάται; Έρευνα αποκαλύπτει τι συμβαίνει πραγματικά

Σε όλους έχει τύχει να μην μπορούμε να κοιμηθούμε το βράδυ επειδή κάτι μας βασανίζει. Μια σκέψη πως κάτι πήγε στραβά γιατί δεν κλείσατε τον θερμοσίφωνα, μια κατάσταση στη δουλειά ή στα προσωπικά σας θέματα, σας κρατάει το μάτι γαρίδα, ενώ θα έπρεπε ήδη να είστε στο πρώτο όνειρο γιατί ξυπνάτε στις 7. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί αλλά το αποτέλεσμα ένα: να μένετε ξύπνιοι από το βάρος των ανησυχιών και του άγχους σας

Έχετε σκεφτεί όμως αν το ίδιο συμβαίνει και στα σκυλιά; Αν δηλαδή και αυτά στον δικό τους μικρόκοσμο που ζουν, έχουν τα δικά τους άγχη, τις ανησυχίες, τους νταλκάδες που τα κρατάνε ξύπνια, αντί να μπορούν να κοιμηθούν ήρεμα και όμορφα. Είναι για πολύ κόσμο, άλλωστε, οι επιστήθιοι φίλοι και στηρίγματά στη ζωή τους, καθώς σαν την πιστή αγάπη του σκύλου δεν υπάρχει σε κανένα άλλο ζώο, πόσο μάλλον κατοικίδιο. Σε αυτά κάποιοι μιλούν και εκμυστηρεύονται πράγματα, μοιραζόμενοι συναισθήματα, συμπεριφορές ακόμη και τα προβλήματα υγείας τους. 

Λοιπόν, μια έρευνα που διεξήχθη από Ούγγρους επιστήμονες θέλησε να ρίξει φως στο ερώτημα αν οι σκύλοι μένουν ξάγρυπνοι από τις ανησυχίες τους, όπως ακριβώς οι άνθρωποι και έτσι μελέτησαν τα πρότυπα ύπνου σκύλων, μετά από θετικές ή αρνητικές συναισθηματικές εμπειρίες που είχαν. Για παράδειγμα μέτρησαν το πώς κοιμούνται μετά από ένα χάιδεμα ή παιχνίδι με τον ιδιοκτήτη τους, όταν αποχωρίζονται τον ιδιοκτήτη τους ή τους προσεγγίζει απειλητικά ένας άγνωστος

Για να έχουν όσο το δυνατόν πιο καθαρά και έγκυρα αποτελέσματα, οι ερευνητές χρησιμοποιήσαν μια μη επεμβατική μέθοδο πολυ-υπνογράφου ώστε να καταγράψουν τα εγκεφαλικά κύματα των σκύλων κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. 

Τα αποτελέσματα ήταν ξεκάθαρα καθώς έδειξαν ότι όσοι σκύλοι είχαν θετικές εμπειρίες πριν από τον ύπνο τους, έκαναν βαθύτερο και σταθερότερο ύπνο, ενώ όσοι είχαν άγχος που προκλήθηκε από κάποιο περιστατικό ή συγκυρία, είχαν διαταραγμένο ύπνο, περνούσαν περισσότερο ώρα στον ύπνο REM (το ενεργό στάδιο του ύπνου που χαρακτηρίζεται από αυξημένο καρδιακό ρυθμό) και ξυπνούσαν γρηγορότερα. Ένα από τα ενδιαφέροντα ευρήματα ήταν πως οι αγχωμένοι σκύλοι αποκοιμούνταν γρηγορότερα από τους αντίστοιχους που ήταν πιο χαλαροί. Το γεγονός αυτό έκανε τους επιστήμονες να συμπεραίνουν πως ο ύπνος έχει προστατευτική αντίδραση έναντι στο στρες. 

Στις έρευνες που έκαναν για τον ύπνο των σκύλων διαπίστωσαν κάτι ακόμα: πως η προσωπικότητα των σκύλων επηρέαζε τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούσαν στο στρες και τα δικά τους άγχη γενικότερα. Δηλαδή τα πιο παιχνιδιάρικα σκυλιά ήταν πιο ανέμελα και έτσι είχαν λιγότερες πιθανότητες να αγχωθούν όταν τα πλησίαζε ένας ξένος, σε αντίθεση με τα πιο ντροπαλά. Επίσης, είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνου όταν ο ιδιοκτήτης τους βρισκόταν κοντά. 

 Τα σκυλιά λοιπόν είναι πολύ ευαίσθητα στο συναισθηματικό τους περιβάλλον, με την συναισθηματική τους κατάσταση να αντανακλάται άμεσα στην ποιότητα του ύπνου τους. Εν ολίγοις, η έρευνα απέδειξε ότι πράγματι τα σκυλιά έχουν άγχη και έννοιες σε παρόμοιο βαθμό όπως οι άνθρωποι κι ας είναι το γεγονός ότι δεν έφαγαν το κόκκαλό τους, ή δεν τους δώσατε εκείνη την μπουκιά από το φαγητό σας ή δεν τους δώσατε σημασία όταν το ζητούσαν.

Αν λοιπόν ο δικός σας σκύλος βλέπετε ότι δεν κοιμάται κανονικά, οι ερευνητές συνιστούν να τους παρέχετε θετικές και ηρεμιστικές εμπειρίες πριν τον ύπνο, όπως αγκαλιές, ένα χάιδεμα ή και απαλή μουσική. 

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη έρευνα είναι και η πιο πρόσφατη που αποδεικνύει κάτι τέτοιο και δημοσιεύθηκε επίσημα στο The Royal Society το 2017, ωστόσο τώρα κάνει ξανά το γύρο του διαδικτύου.