Έκρηξη ενυδρείου στο Βερολίνο: Καταγράφηκε σαν να έγινε σεισμός

Τύχη βουνό είχαν οι ένοικοι του ξενοδοχείου - Νεκρά και τα 1.500 ψάρια
18 Δεκεμβρίου 2022 15:04
Έκρηξη ενυδρείου στο Βερολίνο: Καταγράφηκε σαν να έγινε σεισμός

Η καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη του ενυδρείου στο ξενοδοχείο "Radisson Blu" του Βερολίνου ήταν τόσο ισχυρή που ήταν σα να έγινε σεισμός.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Bild, η έκρηξη του 14 μέτρων "AquaDom" που βρίσκεται σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της γερμανικής πρωτεύουσας, καταγράφηκε από τους τοπικούς σεισμογράφους, ενώ αυτόπτες μάρτυρες νόμιζαν πως εξερράγη βόμβα όταν άκουσαν την έκρηξη. Το εντυπωσιακό ενυδρείο βρίσκεται κοντά στον καθεδρικό ναό του Βερολίνου, μια ανάσα μακριά από την φημισμένη πλατεία Alexanderplatz. 

Τύχη βουνό είχαν οι 350 ένοικοι του ξενοδοχείου, οι οποίοι την ώρα της έκρηξης κοιμόντουσαν και ευτυχώς που δεν βρισκόταν κάποιος στο λόμπι. Εκκενώθηκαν εγκαίρως όλοι τους και με ασφάλεια χάρη στη συντονισμένοι προσπάθεια των διασωστών. Όλο το ξενοδοχείο πλημμύρισε με την καταστροφή να είναι τόσο μεγάλη που θυμίζει σκηνικό χολιγουντιανής ταινίας καταστροφής, τόσο εντός όσο και στο γύρω δρόμο έξω από αυτό. 

Από το όλο συμβάν τραυματίστηκαν ελαφρά δύο άτομα από τα θραύσματα που εκτοξεύθηκαν, όμως και τα 1.500 ψάρια που φιλοξενούσε το μεγαλύτερο κυλινδρικό ενυδρείο του κόσμου είναι νεκρά, όπως επιβεβαίωσε η δήμαρχος του Βερολίνου. 

Γιατί προκλήθηκε η έκρηξη; 

Η Bild επικαλείται πληροφορίες που λένε πως η έκρηξη του ενυδρείου να οφείλεται πιθανότατα στην παλαιότητα των υλικών του. Οι πολικές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας, ίσως να προκάλεσαν ρωγμή στο γυάλινο ενυδρείο με το 1 εκατομμύριο λίτρα νερού, το οποίο από την πίεση του νερού εξερράγη λίγο αργότερα. 

Ωστόσο τα αίτια ερευνώνται ακόμη διεξοδικά μιας και ήρθε ειδικό κλιμάκιο της κατασκευάστριας εταιρίας από τις ΗΠΑ για να ενισχυθούν οι έρευνες. 

Το ενυδρείο AquaDom είχε ανοίξει για τους επισκέπτες τον Δεκέμβριο του 2003.Το 2020 είχε ξεκινήσει η ανακαίνισή του κόστους $2.6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του το περασμένο καλοκαίρι.