Ένα απόκοσμο φως περιβάλλει το Ηλιακό μας σύστημα
Μία νέα ανάλυση των δεδομένων του Hubble, αποδεικνύει πως υπάρχει φως γύρω από το Ηλιακό μας σύστημα το οποίο δεν μπορεί να εξηγηθεί βάσει όλων των αντικειμένων που εκπέμπουν φως μέσα και έξω από αυτό. Όλα τα άστρα και οι γαλαξίες που περιβάλλουν το Ηλιακό σύστημα, ακόμα και η σκόνη του διαστήματος, δεν μπορούν να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο του απόκοσμου φωτός.
Αναλύοντας πάνω από 200.000 εικόνες του Hubble και λαμβάνοντας χιλιάδες μετρήσεις στο πλαίσιο του project SKYSURF, επιστήμονες από όλο τον κόσμο επιβεβαίωσαν πως το επιπλέον φως είναι πραγματικότητα, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά όσον αφορά την εξήγησή του.
Υπάρχουν βέβαια υποψίες, όπως ένα συστατικό σκόνης που δεν έχουμε εντοπίσει ακόμα. Ίσως μικροσκοπικά σωματίδια σκόνης και πάγου από έναν πληθυσμό κομητών που ταξιδεύουν από τα σκοτεινά άκρα του Ηλιακού συστήματος προς το εσωτερικό του, αντανακλώντας ηλιακό φως, παράγοντας αυτή τη λάμψη.
Αν η ανάλυσή μας είναι σωστή, υπάρχει ένα άλλο συστατικό σκόνης ανάμεσα από εμάς και την απόσταση που βρίσκεται το New Horizons όταν έκανε τις μετρήσεις. Επειδή οι μετρήσεις μας είναι υψηλότερες από του New Horizons, θεωρούμε πως είναι τοπικό φαινόμενο το οποίο δε λαμβάνει χώρα μακριά από το Ηλιακό σύστημα. Μπορεί να είναι ένα νέο στοιχείο των περιεχομένων του Ηλιακού συστήματος το οποίο έχει υποτεθεί αλλά δεν έχει μετρηθεί ποσοτικά έως τώρα. – Tim Carleton, αστρονόμος του Arizona State University
Σκοπός του SKYSURF είναι να εντοπίσει πλήρως τη φωτεινότητα του ουρανού.
Πάνω από το 95% των φωτονίων στις εικόνες του Hubble προέρχεται από αποστάσεις μικρότερες των 3 δισεκατομμυρίων μιλίων από τη Γη. Οι περισσότεροι αστρονόμοι τα αγνοούσαν μιας και έψαχναν για αχνά αντικείμενα όπως άστρα και γαλαξίες. Αλλά αυτά τα φωτόνια περιέχουν σημαντικές πληροφορίες οι οποίες μπορούν να εξαχθούν χάρη στη μοναδική ικανότητα του Hubble να μετρήσει πολύ χαμηλά επίπεδα φωτεινότητας με μεγάλη ακρίβεια.
Η ομάδα ψάχνοντας για κρυμμένους γαλαξίες κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν αρκετοί για να εξηγήσουν το παραπάνω φως. Το αποτέλεσμα είναι ισοδύναμο με μία σταθερή εκπομπή φωτός από 10 μόλις πυγολαμπίδες σε ολόκληρο τον ουρανό. Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο, αλλά είναι αρκετό για να γνωρίζουμε πλέον πως κάτι μας λείπει.
Οι τρεις μελέτες του SKYSURF δημοσιεύθηκαν στο The Astronomical Journal και μπορείτε να τις βρείτε εδώ, εδώ και εδώ. Εκκρεμεί η δημοσίευση μίας τέταρτης την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ.
Ακολουθήστε το Unboxholics.com στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα για τεχνολογία, videogames, ταινίες και σειρές. Ακολουθήστε το Unboxholics.com σε Facebook, Twitter, Instagram, Spotify και TikTok.